300 milliós látogatóközpont épül Aquincumban

Pannonia Provincia Program címmel régészeti örökségturisztikai látogatóközpont épül az Aquincumi Múzeum területén háromszázmillió forintos uniós támogatással. A terveket Rajk László készítette.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt 300 millió forint mellett a főváros 33 millió forinttal segíti a programot.
"A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó intézmény fejlesztésének külön aktualitását az adja, hogy a közelmúltban Világörökségi jelölés listájára került a római határvonal, a limes magyarországi szakasza, melynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt. Múltbeli jelentőségének és különleges látnivalóinak köszönhetően az ókori város emlékeit bemutató Aquincumi Múzeum központi szerepet játszhat a leendő kulturális Világörökség turisztikai szolgáltatásainak területén" - hangsúlyozza az Aquincumi Múzeum közleménye.

Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója szerint a Pannonia Provincia Program lehetőséget nyújt arra, hogy a tudományosan hiteles ismeretterjesztést a legmodernebb eszközökkel tegyék minél élményszerűbbé. Ennek jegyében a projekt az antik elemeket a "high-tech" eszközökkel ötvözi.

Az infrastrukturális hátteret a római városfal vonalát követő Fogadófal és információs központ, egy római lakóépület, a Festőház újraépítése, rekonstrukciója, valamint a Római játszótér kialakítása, valamint a Virtuális élménytér biztosítja - olvasható a közleményben.

"A Festőház egy szokványos római lakóház volt, amelyet a háború előtt tártak fel. Az elnevezése abból adódik, hogy az egyik szobában kisebb festőedényeket találtak, amellett, hogy nagyon szép és díszes falfestményekkel rendelkezett szinte valamennyi szoba. A falfestés egyébként Aquincumban általános volt, de ezt az épületet különösen szép figurális freskók díszítették" - mondta Zsidi Paula. Hozzátette: ez igazi rekonstrukció lesz azon a helyen, ahol annak idején az épületet feltárták. később itt egy lőtér épült, a lakóház pedig az eddigi kutatások szerint megsemmisült.

"A feltárások dokumentációja megmaradt, ennek alapján húzzuk fel a házat" - hangsúlyozta az igazgató.
Elkészül továbbá a Virtuális élménytér, ahol a csúcstechnika eszközeit használva ismerkedhetnek meg a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív virtuális játékokkal.

"Megpróbálunk olyan célközönséget visszacsalogatni a romterületre, akik otthonosan mozognak a virtuális világban" - fogalmazott az igazgató.

Kitért a Római játszótérre is, amely a legkisebbeket várja majd. "Itt olyan játékokat helyeznénk el, amelyekhez a görög-római mitológia szereplőiből, történéseiből vennénk az ötletet. Például lehet a Pegazuson lovagolni, egy római gályát is bemutatnánk, de várná a látogatókat Arakhné hálója is- egy pókháló, amelyen mászni lehet. Tervezünk egy megszólaltatható hydrát - ez az orgona egykori neve -, utalva az Aquincumi Múzeum kincsére, az aquincumi víziorgonára" - magyarázta.

Ismertetése szerint a munkálatok áprilisban kezdődnek, s az új látványosságok 2011. július elsejétől várják majd a látogatókat.

Részletesen a projektről a Budapesti Történeti Múzeum honlapján olvashatnak

 

Látogatóközpont terve az Aquincum Múzeum területén
Régészeti örökségturisztikai látogatóközpont épül Aquincum Múzeum területén Pannonia Provincia Program (PPP) címmel, 300 millió forintos Európai Uniós támogatással
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.