3000 éves falut találtak Csorna mellett

Egy csaknem 3000 éves temető, és egy azzal egyidős település nyomaira bukkantak a régészek Farád határában. Eddig közel 150 sírt tártak fel az M85-ös út most épülő, csornai elkerülő szakaszának nyomvonalán, a leendő csomópontnál.
A szakemberek nem nem lepődtek meg a gazdag leletanyagon, ugyanis két éve végeztek már itt próbafeltárásokat, akkor urnasírok kerültek elő. Most március óta kutatnak a terepen, ahol feltételezéseik szerint legalább 250 sírhely lehet. Az eddig feltárt sírokban kiégetett agyagurnákat találtak, benne általában az elhunyt hamvaival. De előfordul, hogy a hamvak az urna mellett vannak, ami a szórt hamvas temetkezés szokását mutatja - tudatta a közvéleménnyel az ásatást vezető régész, Czigány Dávid.

Számos sírban főleg bronz szerszámokra (kés, balta), fegyverekre (lándzsa) és edényekre (tálak, füles csésze, bögre), illetve ékszerekre (hajtű, karperec) bukkantak. Érdekes, válaszolta kérdésre Czigány Dávid, a feltárt urnák egyelőre nem mutatnak szabályos alakzatot. Majd kitért arra is, hogy a hamvakat például antropológus vizsgálja majd, az urnákban lévő és ott hagyott földmaradványokat pollenanalízisre küldik, amiből az is kiderülhet, milyen évszakban volt a temetés. Sőt, a késő bronzkori kerámiák tartalmára ugyancsak választ adhat egy további vizsgálat.

A feltárást végző győri Rómer Múzeum munkatársai szeretnék, ha a leletek egy új, állandó kiállításon is helyet kapnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.