230 ezren Botticellitől Tizianóig

Mintegy 230 ezer látogató tekintette meg a vasárnap esti zárásig a budapesti Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című kiállítását, amely így a múzeum történetének harmadik legsikeresebb időszaki tárlata lett - tájékoztatott az intézmény kedden.

Az itáliai reneszánsz festészetét átfogó módon bemutató kiállítás 2009. október 28-án nyílt meg, és február 8-án érte el a kétszázezres látogatószámot. A tárlatra az utolsó két napon több mint 10 ezren voltak kíváncsiak.

A Szépművészeti 80 reneszánsz művész 130 festményét mutatta be a nagyszabású kiállításon, amelyhez a világ több mint ötven múzeuma kölcsönzött képeket, köztük a művészettörténet egyik leghíresebb és legértékesebb alkotását, Leonardo da Vinci Hermelines hölgyét. A tárlat címében kiemelt alkotók mellett a látogatók találkozhattak többek között Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival is.

A múzeum közleménye kitért arra, hogy a kiállítás a külföldi közönség körében is nagy visszhangot váltott ki; több mint 30 ország állampolgárai váltottak jegyet a tárlatra. A nemzetközi sajtó is kedvezően reagált a három éves szervezőmunkával megvalósított kiállításra: a Financial Times, az Apollo című tekintélyes brit művészeti magazin honlapja és a szintén mértékadó The Art Newspaper egyaránt méltatta a bemutatott anyagot, illetve a múzeumot.

A Botticellitől Tizianóig a múzeum történetének harmadik leglátogatottabb kiállításaként zárt, eddig csupán a Van Gogh Budapesten (483 ezer látogató 2006-2007-ben), illetve a Monet és barátai című tárlat (250 ezer néző 2003-2004-ben) vonzott nagyobb közönséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.