22 milliót adna a főváros a JAZZART-nak

Három évre szóló közszolgáltatási szerződést készül kötni a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Jazz Clubot (BJC) működtető JAZZART Közcélú Alapítvánnyal, többek között koncertek, versenyek, fesztiválok rendezésére és a tehetségkutatás fejlesztésére.

A fővárosban a kulturális ágazatban jelenleg a zenei támogatásokat kizárólag a Budapesti Fesztiválzenekarral kötött közszolgáltatási szerződés fedi le, így szakmailag indokolt és támogatandó a BJC-t működtető alapítvány és Budapest Főváros Önkormányzata közötti megállapodás megkötése – olvasható a Csomós Miklós főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben, amelyről jövő szerdai ülésén szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

A javaslat szerint a közszolgáltatási szerződés a JAZZART-tal 2015. december 31-ig szól. A tervezet alapján az alapítvány idén (a fővárosi büdzsé általános tartaléka terhére) egymillió, 2013. január 1-jétől évente hétmillió forint összegű támogatást kap.

A szerződésben a közhasznú szervezetként működő alapítvány vállalja, hogy a dzsessz, a népzene, a világzene és a komolyzene műfaján belül hazai és nemzetközi rendezvényeket, versenyeket rendez, előadóművészek fellépését és szakmai fejlődését támogatja. Feladata lenne továbbá a tehetségkutatás, a dzsesszművészet fejlesztése, hazai dzsesszprodukciók ösztönzése, valamint a budapesti dzsesszzenei klubélet, a Budapest Jazz Club működésének elősegítése.

A JAZZART a javaslat szerint havonta legalább nyolc dzsesszkoncertet rendezne élvonalbeli hazai és nemzetközi résztvevőkkel, évente legalább nyolc jelentős külföldi dzsesszprodukciót hozna tető alá, a műfajban fesztiválokat szervezne, folytatná a roma és nem roma kezdő és hivatásos zenészek közös fellépését biztosító Jam Session sorozatát, megszervezné és lebonyolítaná a Magyar Rádió dzsessz-tehetségkutató versenyét, és – az eddigiekhez hasonlóan – szorosan együttműködne a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziummal, a Kőbányai Zenei Stúdióval, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel.

Az előterjesztés emlékeztet arra, hogy a JAZZART által működtetett, jelenleg a Hollán Ernő utcában található BJC az elmúlt négy évben jelentős közönségbázist teremtett, lemezbemutatók, CD- és DVD-felvételek helyszíne, programjait évente mintegy 50 ezer vendég látogatja, és állandó kapcsolatban áll a legfontosabb szakmai szervezetekkel, köztük a Magyar Jazz Szövetséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.