Megmenekül a Bárka

Az elmúlt hetekben úgy látszott, a 2012-ben megszüntetett Budapesti Kamaraszínház sorsára juthat a Bárka Színház. Elakadt az átadás-átvétel, ráadásul az idén még egyetlen fillér állami támogatást sem kapott.

Mindemellett tetemes adósságot halmozott fel bizonyos beígért, de elmaradt tavalyi állami pénzek miatt. Pénteken azonban kiderült, megmenekül a színház, nem oszlik fel a társulat, azaz hamarosan megköti velük a szerződést az új fenntartó, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és újraindulhat a Bárka. Tegnap társulati ülést tartott a színház igazgatója, Seress Zoltán, ezen részt vett a KIM gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Kohut Balázs bejelentette, a minisztérium hamarosan átveszi a színházat, amely megkapja az erre az évre szánt 178,9 millió forintot. Azt is ígérte, hogy igyekeznek előteremteni további összegeket, ami a támogatást 250 millióra egészíti ki. Így garantált a színház 2014-es működése, pláne hogy a Bárka vezetői 80 millió forint körüli saját bevétellel számolnak, és árgus szemmel figyelik a pályázati lehetőségeket is.

Arra mindenképpen ügyelnek, hogy megtartsák az előadó-művészeti törvény szerinti kiemelt státuszukat: ami két bemutatót és 180 előadást ír elő nekik. E nélkül elveszítenék a taobevétel, a társaságiadó-jóváírással járó mecenatúra lehetőségét. Lapunk információja szerint: 125-130 millió forintnyi adósságot halmozott fel a színház, és az elmúlt hetekben legalább tíz fizetési meghagyás érkezett a gazdasági osztályra, bár még egyik sem jutott el a felszámolási eljárásig.

A teátrum vezetői elkészítették a költségtervet. Bizonyos szerződéseket felülbírálnak, és bár a társulatot meg akarja tartani Seress, más pénzügyi konstrukcióban működteti tovább. (Ami nyilván fizetéscsökkenést jelent.) A munkavállalóknak pedig dönteniük kell: vállalják-e ezeket a feltételeket.

Próba közepén állították le pár hete a Rovarok című darab előkészületeit, mégsem ennek a műnek a próbái kezdődnek jövő héten, hanem az Odüsszeusz szemeteslapáton, amelyet a francia Philippe Genty és Mary Underwood rendez. A Francia Intézet, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Bárka közötti koprodukció költségeinek csak a negyede terheli a színházat, amit valószínűleg pályázati pénzből tudnak fedezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.