Végre híradó

Ki gondolta volna, hogy egy kis kereskedelmi csatornán fog megszületni az ország első igazi, újszerű közszolgálati hírműsora? Persze nem a semmiből.

A magyar televíziózásnak komoly tartalékai vannak felkészült, kreatív, intelligens műsorvezetőkből, szerkesztőkből, riporterekből, akik sokra képesek, ha hagyják őket lelkesen dolgozni. Nem érdemes morcosan föltenni a kérdést, hogy hát akkor miért nem az MTV-ben vannak, vagy a nagy kereskedelmi adóknál. Nem érdekes. Ott is voltak, most nem ott vannak. A lényeg, hogy vannak. Ha a Story4-en lehet látni, ott fogjuk nézni. Egyébként sincs baj ezzel a csatornával.

Egy ideje azt veszem észre, hogy az ásítós távirányító-nyomogatás közben meg-megállok rajta. Jé, a Dallas, jé, a Columbo! Jó ajánlólevél a többi sorozathoz, szerencsés arányban adagolt családi történetekhez, krimikhez, időnként egy-egy sikerfilmhez. Igaz, egyiket se nézem sokáig, de legalább tud pihenni a hüvelykujjam. Most meg, ha az ember este hét óra körül nyomogat, miközben vár az ATV-s Egyenes beszédre, netán a hírtévés Magyarország élőbenre, híradóra bukkan a Story4-en, pontosabban Bárdos Andrásra, megörül neki.

Csupán huszonvalahány perc, de elképesztő, mennyi minden fér bele, ha fegyelmezett és céltudatos a szerkesztés. Ha nem a politika kényelmes szócséplése szab neki kereteket. Ha nem pártvezetők biztató-bosszantó szavait lesik, nem szóvivők áporodott sajtótájékoztatóit játsszák be, a közönséges vádaskodásokat és cáfolatokat. Ha nem az a fontos, ki mit mond, hanem hogy mi történik. És nem feltétlenül a politikában, hanem a társadalom, a nagyvilág teljes gépezetében.

Bárdos a műsor indulásakor lapunknak az mondta: „csak félig lesz híradó, …azt az öt-hat hírt, amit az adott napon a legfontosabbnak, legérdekesebbnek találunk, összefüggéseiben próbáljuk bemutatni, mélyebben feltárni”. Ritkán fordul elő, hogy elképzelés ennyire pontosan valósuljon meg, és sikeresen visszaigazolja önmagát. Nagy felkészültség kell hozzá. Napról napra jó érzékkel válogatni a hírek között, eldönteni, minek érdemes utánamenni, majd elkészíteni róla egy olyan két-három perces riportot, amely érzékletesebbé, érthetőbbé tesz egy eseményt.

Elindult a választási kampány? Nézzük meg, hogyan használják a pártok az internetet. De ugyanilyen érdekes, hogy már csak kijelölt helyeken lehet ételt osztani. Vagy hogy mit jelent az élelmiszerek transzzsírkorlátozása. És még rövid stúdióbeszélgetésre is marad idő. A meghívottaknak nem az a feladatuk, hogy két tény és három kijelentés alapján megfejtsék, ki mire gondol, mi a szándéka, mit fog tenni. Olyan kérdéseket kapnak, amelyekre tudnak érdekes, informatív válaszokat adni.

Örvendetes az is, hogy többségük új arc, kiléphetünk a „sztárszakértők” szűk, agyonfacsart társaságából, értelmes, dolgos embereket láthatunk, ami frissebbé, életszerűbbé és tartalmasabbá teszi a műsort. Korszerű, intenzív, intelligens televíziós szolgáltatás. Manipuláció nélkül. Egy kis csatornán. Nagy nevekkel, Baló Györggyel, Siklós Andrással, akik itt megszabadulhatnak minden elitista póztól, csak szakmai tudásuk számít. És összejött egy remek csapat. Bárdos nélkül is jól működik a híradó, mert a másik műsorvezetőnek, Péterfi Juditnak is gyorsan megkedvelhető az aurája. Belső szabadságot sugárzó, vonzó, értelmes nő. De a többi riportert, szerkesztőt is csak dicsérni tudjuk.

Íme, a névsor: Bakos Piroska, Báthory Róbert, Bencze Andrea, Benyó Rita, Farkas György, Gyömöre Máté, Ignáth Márk, László Pál, Litván Károly, M. Kiss Csaba, Németh Árpád, Somogyi Dóra, Vidos Mihály. Ha nem fáradnak el, könnyen elérhetik, hogy a Hír24 legyen a kedvenc híradónk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.