Munkácsy plüss házikabátja

Békéscsaba zászlóshajói a csabai kolbász és Munkácsy Mihály hagyatéka – mondta Vantara Gyula, a város polgármestere a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

Békéscsaba Munkácsy városa, az asztalosinasnak adott árva gyerekről itt dőlt el, hogy nem mesterember lesz, hanem művész. A városi múzeum az ő nevét viseli, és nagynénje házából Munkácsy-emlékházat alakítottak ki. 2005-ben, a Magyar Nemzeti Galériában indult az a vándorkiállítás-sorozat, amelynek a békési megyeszékhely már a sokadik állomása. A gerincét az Egyesült Államokban élő, kárpátaljai származású magyar üzletember, Pákh Imre gyűjteménye adja, de minden helyszínen igyekeznek mást és másként bemutatni a közönségnek.

A nagy festő helyi kultuszát most igazán sok kép megtekintése erősítheti
A nagy festő helyi kultuszát most igazán sok kép megtekintése erősítheti

Békéscsabán Munkácsy születésének 170. évfordulójára, február 20-ára időzítették a megnyitót. A kiállítás a Munkácsy 170 címet viseli, és a 170 évhez 170 műtárgyat állítottak ki. Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora és látványtervezője elmondta: noha a múzeumban állandó kiállítás van a festő műveiből, remélik, hogy a közönség élni fog azzal a ritka lehetőséggel, hogy most egyszerre ennyi Munkácsy-kép látható a városban.

A Pákh-gyűjteményből 33 festmény látható, további 20 képet pedig a Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a debreceni Déri Múzeum adott kölcsön. Az állandó kiállításnak otthont adó teremben berendeztek egy enteriőrrészletet is, amely Munkácsy párizsi palotájának berendezését mutatja be. Ehhez egy gyulai magángyűjtő és a szegedi Móra Ferenc Múzeum adott kölcsön tárgyakat. Gyarmati Gabriella a saját stílus megtalálása és a kedvelt témák szempontjai szerint rendezte el a képeket.

Az állandó kiállításon láthatók a párizsi időszak előtt, késő biedermeier stílusban festett portrék, az időszaki kiállítás pedig a realista korszak első kiemelkedő képeivel indul. Nagy fordulatok jellemezték életét. Asztalosinasként megtapasztalta a szegénységet, a kiszolgáltatottságot. A tehetségére úgy derült fény, hogy segéd korában súlyosan megbetegedett, és rajzolgatni kezdett. Hazai mentorokra talált, majd Eötvös József kultuszminiszter ösztöndíjával 1867-ben kijutott a párizsi világkiállításra.

A francia realisták, különösen Gustave Courbet műveit látva új világ tárult föl előtte. E hatás megváltoztatta gondolkodásmódját. Hamarosan megfestette a sokak által ismert Ásító inast, a Siralomház elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét. Befutott festő lett, megrendelésre, pénzért dolgozott, de bizonytalan volt a tehetsége erejében. Gyarmati Gabriella megjegyezte: a közönség nagyon szereti Munkácsy szalonfestményeit, illetve azon képeit, amelyek a szalonjelenetek szereplőit a tájban ábrázolják. Az időszaki kiállítás fő műve a Siratóasszonyok a keresztfánál című festmény, amely a Golgota egy részletét dolgozza fel.

A Krisztus szenvedéstörténetét ábrázoló képhármast az időszaki kiállítás másik két művel is megidézi, az állandó kiállításon további három vázlat látható e témakörben. Képeiben Munkácsy keveset bíz a néző képzeletére, a relikviáiból összerakott válogatás megtekintésekor azonban lehet egy kicsit ábrándozni: a festő nagy emlékgyűjtögető volt. Eltette a párizsi világkiállításra szóló fényképes belépőjét, a jobb éttermek menükártyáját, bőrmappát egy baden-badeni szanatóriumból. Szerette és használta a fotókat, róla is fennmaradt számos fénykép.

Úgy öltözött, ahogyan az adott helyen kellett: itthon díszmagyart viselt, Washingtonban hajókémény nagyságú cilindert. Néztem a vékony fanyelű, kesze-kusza ecseteket, hogy más kezében mit formáztak volna ki. Munkácsy a havas-sáros viharsarki Téli úttól eljutott a párizsi luxuspaloták télikertjéig, kritikai realistaként festett derékszögbe görnyedt mosónőket, kritikátlan realistaként gitározó úrinőket. Akinek olyan keserves inasévei voltak, bizonyára megbecsülte az enteriőrrészben kiállított puha plüss házikabátot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.