Elvtársak, ez így volt!

Ma, pontban délben temetik a 93 éves korában elhunyt Jancsó Miklóst a Fiumei úti sírkertben.

Az ember hülye, a világ szar, emlékeztet Jancsó Miklós 2011-ben. El sem tudta képzelni, miért őt választották az első szovjet–magyar koprodukcióhoz. A Mafilm és a Moszfilm 1966 végén megállapodott: a nagy forradalom 50. évfordulójára a polgárháborúról szóló filmet készítenek, hősei magyar internacionalisták lesznek. A rendezéssel Jancsót bízzák meg, a Szegénylegények nemzetközi sikere után újhullámos stílusa sem volt probléma.

A Hruscsov utáni átmenetben a szovjet kulturális élet is virágzásnak indult. A Szovjetunióban azért kalandos forradalmi drámára számítottak. Jancsó viszont kihasználta a kultúrpolitikai vákuumot, az elnyomottak szabad önszerveződését tekintette a forradalom céljának, s fellépett mindenfajta diktatúra ellen. Új megvilágításba helyezte a polgárháborút, kiemelte kaotikus jellegét.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A szovjetek ezt nem bírták elfogadni, hazai forgalmazásra újravágták a művet, amely eredeti változatában óriási siker lett: Jancsó ekkor került az egyetemes filmművészet meghatározó alkotói közé. De az ő változata azóta is ismeretlen Oroszországban. Ezért volt igazán vicces a megvágott, átszerkesztett és átértelmezett filmet elfogadó szovjet potentátok összegzése: Elvtársak, ez így volt!

A Népszabadság online mozijában megtekinthető Szovjet–magyar koprodukció (Így készült a Csillagosok, katonák) című 2011-es orosz–magyar koprodukció Forgács Iván munkája. Az alkotók visszaemlékezései mellett dokumentumok felhasználásával kíséri végig a film keletkezését. Látható Hruscsov és Kádár kedélyes hajókázása is.

Megérthetjük a szovjet és a magyar politikai irányvonal bizonyos szintű különválását is a hatvanas években. A vállalkozást aktívan segítette a Moszfilm, ezúttal mintha a magyar oldalon vált volna hivatalosan problémássá a téma: a rendező alakja. Jancsó mellett megszólal Nyikita Mihalkov, Mészáros Márta, Kézdi-Kovács Zsolt, Szergej Nyikonyenko és Anatolij Jabbarov. Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Tóth Judit érdekes dokumentumokat és kimaradt jeleneteket idéz fel, köztük szovjet lektori jelentéseket is. Ezeken az akkor 91 éves rendező remekül szórakozott.

A filmek

Csillagosok, katonák Játékfilm, rendezte: Jancsó Miklós. Forgatókönyv: Hernádi Gyula, Jancsó Miklós, Georgij Mdivani. Főbb szerepekben: Kozák András, Madaras József, Nyikita Mihalkov (a későbbi rendező), Juhász Jácint. Magyarországon 1967. november 4-én mutatták be. Legálisan megtekinthető a nagyobb filmmegosztó portálokon.

Szovjet–magyar koprodukció  Dokumentumfilm, rendezte: Forgács Iván. Megtekinthető mától a Népszabadság honlapján (Nol.hu).

Madaras József
Madaras József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.