Ha nem akarunk a fejünkön járni

A szépség és rútság története, majd a listázás mámorát követően a legendás földek és helyek kultúrtörténetét meséli el Umberto Eco.

Most már világos, hogy a művelődéstörténeti barangolásokat izgalmasan színesítő albumok és szöveggyűjtemények lassan sorozattá növik ki magukat. A listákat és felsorolásokat bemutató kötet idején még úgy hihettük, kifújt az eredeti ötlet, és ez csupán kereskedelmi ráadás, addig az újabb vállalkozás igen hamar meggyőz arról, hogy van még tartalék Eco rendszerezéseiben.

Az új könyv abban is jobb elődeinél, hogy kevésbé albumos, sokkal több a szöveg, ráadásul Ecóé több és nem a vendégszövegeké, merthogy éppen az ő esszéi miatt válik igazán izgalmassá a kalauzolás. És ő bizony be is járja velünk a vélt vagy valós helyeket, az illúziók földjétől egészen az irodalom megannyi legendássá tett helyszínéig. Eközben mítoszokat és legendákat számol fel, például azt az újkori tévhitet teszi helyre, hogy a korai kereszténység eltávolodott a görög csillagászati eredményektől, és visszatért a lapos föld eszméjéhez. Vagyis nem volt mindenki olyan sötét, ahogy azt ma gondolnánk. Igaz, hogy a korabeli térképészet jobbára olyan utasításszerűen működött, minthogy: „ha Rómából Jeruzsálembe akarsz menni, indulj el délnek, és útközben kérdezősködj”. Ám az is mulatságos a mai fülnek, hogy Lactantius, az ókori keresztény szónok idejében a gömb túloldalán élő antipodusokról úgy vélték, hogy a fejükön járnak, csak egy hajszál választja el őket, hogy a semmibe zuhanjanak.

Hasonlóan mókás epizódokat rejteget a Biblia földjeinek bebarangolása, Eldorádó vagy Atlantisz hiábavaló keresgélése, vagy a Szent Grál vándorlásának nyomon követése, melynek kapcsán egy egész fejezetben Rennes-le-Chateau-t, a legendás francia falut is érintjük. Ennek kapcsán pedig Eco a maga eleganciájával kiosztja Dan Brownt is, illetve a Jézus vérvonalát és a Sioni Priorátust létrehozó és megteremtő szélhámosokat és hívőket.

Igazi csemege mindenkinek.

I!

SZERZŐ: Umberto Eco

CÍM: A legendás földek és helyek története

FORDÍTÓ: Sajó Tamás

KIADÓ: Európa, 478 oldal,

ÁRA:8900 Ft

 

OLVASÁSRA VALÓ

1 UMBERTO ECO: AZ ÉRTELMEZÉS HATÁRAI

Fordította: Nádor Zsófia

Európa, 568 oldal,3600 Ft

„Ha Hasfelmetsző Jack azt mondaná, azért tette, amit tett, mert megihlette rá az Evangélium, hajlanánk arra a gondolatra, hogy legalábbis szokatlan módon olvasta az Újszövetséget.”

2 UMBERTO ECO: (SZERK.): A SZÉPSÉG TÖRTÉNETE

Fordította: Sajó Tamás

Európa, 440 oldal,8900 Ft

UMBERTO ECO (SZERK.): A RÚTSÁG TÖRTÉNETE

Fordította: Sajó Tamás

Európa, 456 oldal,8900 Ft

Ahogy a művészettörténetét a tudós-író látja, listázza.

3 UMBERTO ECO: A LISTA MÁMORA

Fordította: Sajó Tamás

Európa, 408 oldal,8900 Ft

A pajzs az Iliászban, az enumeráció a Zrínyiászban, a villamosbérlet az Esterházy-kincsek között a Harmonia Caelestisben. Az átlagember nem listáz, a tudós-író nagyon is. Szórakoztató!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.