Fekete történet

A Mai Manó Házban látható a Hollandiában élő Jutka Rona kiállítása. Érdemes elolvasni Ferge Zsuzsa megnyitójának részletét.

Róna Jutka, a magyar származású holland zsidó, a vészkorszakot ott élte át, magyarul nem is tudott. Aztán a nyolcvanas években felfedezte magának ezt az országot. Sokat megtudott a porrajmosról, a cigányholokausztról. Minél többet tudott meg, annál jobban érdekelte, mi történt azután. Akik túlélték azt a világot, fel tudtak-e állni, tudtak-e családot építeni? És ahogy elkezdte keresni és (nem könnyen) megtalálni a még élőket, megdöbbentette az az életerő, ami áradt belőlük.

A fényképek nem illusztrációk a múlthoz, hanem kulcs a jelenhez és bizonyos értelemben a jövőhöz. A múlt egyedül az arcokon él, a sokat látott, sokat szenvedett öregasszonyok ráncos arcában,mindent kifejező szemében. A többi kép a mai mindennapi életről szól, családról, gyerekekről, unokákról, dédunokákról; játékról, munkáról, betegségről, temetésről, gyászról, szórakozásról, nyugalomról.

Képei mutatják a cigányok erejét túlélésben és talpra állásban, a „normális” élet iránti vágyukat, sikeres törekvéseiket, és megint egyszer érzékeltetik a közpolitika és a többségi társadalom felelősségét abban, hogy miért hagytuk, hogy mindez csak kivétel legyen? Miért hagytuk, hogy a romák tömegei, akik készen álltak arra, hogy a nagy közösség tagjai legyenek, ismét kitaszítottak, kirekesztettek, gyűlöltek lettek? Gondolkodjunk el ezen.

I!

BEZÁR: 03. 30.

HELYSZÍN:Mai Manó Galéria(Budapest VI., Nagymező u. 20.)

CÍM: Túlélők - Jutka Rona kiállítása

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.