Dzsessz itt!

„Tálas Áron sokak szerint ufó” – fogalmaz Bércesi Barbara, a számtalan nemzetközi fesztivált és seregszemlét is szervező szakíró. Az ifjú zongorista saját bevallása szerint csupán nyitott, és legfeljebb jó érzéke van hozzá, hogy a zene különféle hangzás- és regiszterbeli jellemzőit rendszerben, öszszefüggéseiben hallja és értelmezze.

A zongora mellett dobon és basszusgitáron is zseniálisnak tartott i ú muzsikus február 26-án alapzenekarával, a Hybrid Trióval mutatkozik be a Zeneakadémia Jazz itt! sorozatában. A Solti Teremben Tálas mellett Varga Gergely szaxofonozik és Csízi László dobol. E trojka az egyik legfoglalkoztatottabb i ú basszusgitárossal Fonay Tiborral és egy szintén rendkívül tehetséges gitárossal, ifj. Tóth Istvánnal – az idén elnyerte a montreux-i dzsesszgitárverseny különdíját – egészül ki. A Tálas Áron Quintet vendége nagyzenekarokban lubickol igazán: Hámori János, a Budapest Jazz Orchestra alapító tagja, zenélt az EBU Big Bandben, a European Youth Jazz Orchestrában.

Pár nappal később, március 8-án a atal géniusz egyik mestere, a Zene akadémia tanszékvezetője, a hazai dzsesszzon gorázás nemzetközileg elismert alakja, Binder Károly ad szerzői estet a Nagyteremben. A koncerten a régi barát és zeneakadémiai tanárkolléga, Borbély Mihály mellett három i ú – de világraszóló – tehetség is fellép: a Jávori Vilmos Dzsesszdob-tehetségkutató 2012-es győztese, Benkó Ákos, a 2013-as Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Verseny első díjasa, Fonay Tibor és Binder Károly növendéke, Varga Gábor.

I!

02. 26.

KEZDÉS: 19.00

CÍM: Tálas Áron Quintet

JEGYÁR:1900 Ft

03. 08.

KEZDÉS: 19.30

CÍM: Binder Károly-est

JEGYÁR: 1700–3900 Ft

HELYSZÍN: Zeneakadémia (Budapest VI., Liszt F. tér. 8.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.