Az atombomba mulandósága

Vasárnap esténként két adással jelentkezik a NatGeo újsorozata, az Eszement játékok, hétköznaponként pedig ismétlik őket.

„A halál elavult fogalom, amely az emberi faj számára többé nem elfogadható” – ezzel az idézettel kezdődik Jason Silva Halandóság című kisfilmje.

A háromperces videóban Silva monológját halljuk arról, hogy számára a múlandóság elfogadhatatlan. Sőt egyenesen tudományellenes. A szeretteink elvesztése miatt érzett fájdalom pedig értelmetlen, vagyis nagyon rossz, és a tudomány hamarosan erre is megoldást fog találni. A hevesen gesztikulálva magyarázó Silva szavait zongoraszó kíséri, a képeken pedig mecseteket, nevető gyermekeket és bölcs öregembereket látunk.

A Shots of Awe (A lenyűgöző löketei) című sorozat két-három perces videókból áll, amelyben a műsorvezető különféle témákban fejti ki a véleményét. A venezuelai születésű Silva a kisfilmek és a tévéműsorok mellett egy másik, nagyon amerikai műfajban is otthonosan mozog. A motivational speaking (motivációs beszéd) előadói általában egy témáról beszélnek, rendkívül lelkesítően és hatásosan.

Silvánál ez a tudomány, amit folyamatosan felturbóz néhány irodalmi és művészeti példával. Úgy véli, a tudomány maga a poézis. Ez mondjuk, az atombomba esetében talán nem helytálló, de Silva szerint mindennek két oldala van. A tűz körül például lehet melegedni, de az ellenszenves szomszédot is fel lehet vele gyújtani.

Jason Silva 2011-ben lett a National Geographic Channel akkor induló Eszement játékok című sorozatának műsorvezetője. Rekordot állított föl azzal, hogy az első két adást több mint másfél millió néző kísérte figyelemmel az Egyesült Államokban.

Silva az Eszement játékokban kevesebbet filozofál, és monológ helyett inkább párbeszédes formában dolgozik. A műsor lényege, hogy hétköznapi embereket ébreszt rá arra, az agyuk sokkal több mindenre képes, mint gondolnák. Legyen szó olyan ősi, emberi jellemvonásokról is, mint a félelem, ami egyszerűen legyőzhető.

Bár a halál ellenszerére még szerinte is várnunk kell.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

A National Geographic Society (azaz a Nemzeti Földrajzi Társaság) 1888-ban alakult, néhány hónappal később jelent meg magazinjának első száma. Az ehhez kapcsolódó televíziós csatorna 1997-ben indult az Egyesült Államokban. Fiókadókja, az elsősorban a vadon élő állatokkal foglalkozó Nat Geo Wild, 2006-ban kezdte sugározni műsorát. Magyarországra 2009-ben jutott el, azóta megtalálható szinte minden kábelcsatorna kínálatában.

I!

02. 23.

KEZDÉS: 20.00, 21.00

CÍM: Eszement játékok - Jason Silva műsora

CSATORNA: National Geographic Channel

VIDEÓK: natgeotv.com/eszementjatekok

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.