Fertőd mindent visz

Van már vezetője a március 1-jétől létrejövő Eszterháza Központnak, de a várakozásokkal ellentétben nem nevezték meg őt L. Simon László kormánybiztos tegnap Fertődön tartott sajtótájékoztatóján.

Annyit tudhattak meg róla az érdeklődők, hogy turisztikai szakember, és gazdasági meg közgyűjteményi igazgatóhelyettese is lesz. Az eddig a nemzeti műemlékgondozó szervezet, a Forster Központ kezelésébe tartozó kastély Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont néven való önállóvá válásáról január 22-én döntött a kormány. A cél az, hogy a kastély együttes a régió, sőt Európa és a világ jelentős kulturális turisztikai központja legyen az Esterházyak és udvari muzsikusuk, Joseph Haydn világra szóló tevékenységére alapozva.

A kormány azt szeretné, ha a kastély a Haydn-kultusz központjává válna, és tudatosodna, hogy a zeneszerző nem Kismartonban (Eisenstadton), hanem itt hozta létre életműve nagyobb részét. Ezért az Eszterháza Központ berkein belül létrejön a Haydn Kutatóközpont is, bár az még nem dőlt el, hogy a Budapesten őrzött eredeti kottákból, librettókból mi kerülhet majd Fertődre, erről az Országos Széchényi Könyvtár új vezetőségével egyeztetnek majd. Egyelőre nincsenek kialakítva a megfelelő elhelyezési körülmények sem.

A Fertődre visszakerülő tárgyak közül az Iparművészeti Múzeumban őrzött egykori Esterházy-kincstárat fogják teljes körűen bemutatni. Mint ismeretes, e döntés miatt az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Takács Imre lemondott múzeumvezetői tisztéről. A sajtótájékoztatón elhangzott, a múzeumban eddig letétben őrzött kincseket be is leltározzák Eszterházán. Ezeken kívül öt-hat országos közgyűjteményből, egyebek mellett a Nemzeti Múzeumból (az egykori éremgyűjteményt), az Országos Levéltárból, a nemzeti könyvtárból és a Szépművészetiből kerülnének vissza ide kötődő dokumentumok, műkincsek. Ez utóbbival már korábban volt megállapodásuk, ennek keretében mintegy negyven, egykor az Esterházy-gyűjteménybe tartozó festmény található már ma is letétként Fertődön.

A kormánybiztos szerint a közgyűjteményekből az első tárgyak a nyár folyamán kerülhetnek vissza. Hosszú távon a kastély felújításra váró nyugati szárnyában állítják majd ki őket, ahol mintegy ötven évig, egészen tavaly augusztusig mezőgazdasági iskola működött. Az újságíróknak meg is mutatták a kiürített osztálytermeket, köztük az iskola egykori tornatermét, amely Esterházy „Fényes” Miklós idején a képtár volt.

Az önálló közgyűjteményként is működő, leendő Eszterháza Központ nemcsak múzeumoktól való műtárgy-átcsoportosításokkal, de vásárlásokkal is gyarapítja majd kollekcióját. Nemrég külföldön előkerült például a kastély dísztermének több eredeti ülőbútora, amelyeket vissza fognak vásárolni. Terveznek hangszerbeszerzéseket is.

Mindezekre az idén 551,4 millió forint külön keretet nyújt a kormány.

Az intézmény a feladatok és a jogviszonyok tekintetében a Forster Központ jogutódja, s átveszi a Forstertől a költségvetésben Fertődre betervezett 348,6 millió forintot is. Az Eszterháza Központ ezen kívül további 140 millió forint saját bevétellel számolhat, illetve a kormány külön 1,5 milliárd forintot ad a már említett nyugati szárny felújítására is.

A kastélyban a 2009 óta zajló felújítás második és harmadik üteme, valamint a kertrekonstrukció folyik jelenleg. Ezek 2015-re befejeződnek.

Kották is költöznek?

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője, dr. Mikusi Balázs úgy látja, semmi nem indokolja, hogy a náluk őrzött Esterházy-gyűjtemény is Fertődre kerüljön. Kiállítani ezt a túlnyomórészt kéziratos anyagot állagvédelmi okokból csak nagyon korlátozott ideig lehet és nincs is értelme, elsősorban zenetörténész kutatók vehetik hasznát, a kastély turisztikai vonzerejét érdemben nem növelné a kották költöztetése. (A gyűjteményben fellelhetők ugyan Joseph Haydn kéziratos kottái is, de ennél lényegesen nagyobb az a része, amelynek még ennyi „exkluzivitása” sincsen, csak zenetudósok számára értelmezhető). Elsősorban tehát megfelelő kutatási környezetet, jól felszerelt kutatókönyvtárat és szakképzett kiszolgáló személyzet közreműködését igényelné a gyűjtemény, mindez a Széchényiben rendelkezésre áll, kiépítése Fertődön viszont rövid vagy akár középtávon még akkor is lehetetlen Mikusi megítélése szerint, ha a kották tárolásához sikerülne is megoldani a megfelelő, speciális körülményeket. Ha pedig csak ki akarnák állítani a gyűjtemény egy részét átmenetileg, ahhoz elég volna kölcsönkérni a kiválasztott darabokat, ahogyan az a nemzeti könyvtár és a különféle kiállítóhelyek között ma is mindennapos gyakorlat.

– Azok a külföldi kutatók, akiknek beszámoltunk a kormányzati tervekről, teljesen el vannak képedve – jegyzi meg Mikusi. – Mielőtt a kották idekerültek volna a Zeneműtárba, a magyar és a nemzetközi Haydn-kutatás gyerekcipőben járt. Félő, hogy ha megvalósulnak a jelenlegi tervek, ismét ebbe az állapotába esik vissza.

Magyarország presztízsét éppen nem ez növelné, teszi hozzá, hanem a jelenlegi, megfelelő keretek között és nemzetközileg is elismert színvonalon zajló munka támogatása.

A nagyszabású felújítás során elkészült Marionettszínházban már koncertet is tartottak
A nagyszabású felújítás során elkészült Marionettszínházban már koncertet is tartottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.