Mindenki örömére

Festő-, fotó- és népművészet, hagyományőrzés, zene-tánc, színház, sőt könyvtár: jószerével nincs a kultúrának olyan fertálya, amely ne férne el a plázákban. Mindenki jól jár. A honpolgár ingyenélményekhez jut, a bevásárlóközpontok némi pluszforgalomhoz és egy kis grátisz hírveréshez. S van olyan menedzser is, aki konkrét, személyes misszióként kezeli plázája kultúrteresítését. De mit szól mindehhez a kulturális menedzser?

Legyen az zene, tánc, képzőművészet vagy történelmi vonatkozású téma, a WestEnd City Centerben – már a nyitás napjától – mind-mind megtalálja a helyét, igaz, egy kicsit fogyaszthatóbb, szórakoztatóbb formában, mint a kultúra hagyományos felvonulási tereiben. A bevásárlóközpont ennek szellemében minden év januárjának első hetében újévi koncertet tart, ahol népszerű komolyzenészek és könnyebb zenei előadók lépnek fel. Ugyancsak szinte minden esztendőben fotókiállításoknak is helyet adnak, amelyeket közérdeklődésre számot tartó, többnyire aktuális témákhoz kapcsolnak. Voltak és lesznek például olimpiai fotókiállítások, futball-fotókiállítások (idén is várható ilyen a vb kapcsán), de rendszeresek a természetfotó-, gyermekfotó- és rajzkiállítások, a divattörténeti és táncfotó-kiállítások is – közölte érdeklődésünkre a bevásárlóközpont marketingigazgatója. László Kata hozzátette: a klasszikus vitrines kiállításokhoz a folyosókon kevés a hely, ezért az ilyen jellegű tárlatokat vagy zártabb közterületi részen szokták megrendezni, vagy egy-egy átmenetileg üres üzletben. Több éven keresztül működött a West Art Galéria, ahol rendszeresen képzőművészeti alkotásokat lehetett megtekinteni. Szintén egy üzlethelyiségben adtak helyet alig két éve a Ca Mau – Egy hajótörés porcelánjai című kiállításnak, amely a tengeri selyemút különös világába invitálta a látogatókat. A hagyományőrzés és értékteremtés keretében február 20-án címerkiállítást nyitnak, ahol a három kilométer hosszú, folyosókorlát alatti falszakaszon (az első körben) 300 magyarországi település címerét és a mögötte rejlő történeteket mutatják be a nagyközönségnek. A kiállításhoz a terv szerint rengeteg más kulturális program is kapcsolódik majd.

Ujhelyi Zsolt Képmutató című fotókiállításának megnyitója a Kanizsa Plázában
Ujhelyi Zsolt Képmutató című fotókiállításának megnyitója a Kanizsa Plázában

A Váci úti Duna Pláza elsősorban a családoknak szóló kulturális eseményeket favorizálja, mint amilyenek például a báb- és meseelőadások, felolvasó-délutánok, a mese- és játékszer-kiállítások, de teret ad a táncművészeti kluboknak, színházi eseményeknek is. Az elmúlt években a támogatták a képző- és iparművészeket is, kiállításokat szerveztek nekik, hangsúlyozta azokat a szempontokat, amelyek azt erősítik, hogy az alkotók is részesei a fogyasztói társadalomnak – tudatta lapunkkal a ház marketingmenedzsere. Rázmány Hedviga szerint a kultúra plázabeli terjeszkedésének trendje egyre erősödik.

A KöKi Terminál sok más mellett a második emeletén 2011-ben megnyitott ingyenkönyvtárlóról híres – az ötlet a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házból, közelebbről Forgon Miklóstól származik. A Nyitott könyvespolc néven futó projekt keretében ingyen, bárminemű regisztráció nélkül férhet hozzá bárki a kötetekhez, vihet és hozhat is könyveket. A vállalkozást könyvkiadók segítettek elindítani, de Forgon szerint már nem is volna szükség rájuk, az olvasók maguk gondoskodnak a töltésről-ürítésről; volt olyan időszak, amikor kétszer annyi könyv volt a polcokon, mint az induláskor. Az érdeklődés annyira élénk, hogy ma már rendszeresek a különféle könyves összejövetelek is, legutóbb a Fiatal Írók Szövetségének tagjait látták vendégül, akik az 1943-ban a Szovjetunió területén munkaszolgálatosként elesett Rejtő Jenőről és alkotásairól beszélgettek az egybegyűltek előtt – mondta el a művelődésszervező.

Ugyanilyen szisztéma szerint működő könyves pontot (mások mellett) a nagykanizsai Kanizsa Plázában is találnak az olvasni vágyók – tudtuk meg a központ üzemeltetési igazgatójától, aki afféle személyes missziónak tekinti, hogy a ház mindinkább kultúraközvetítő közeggé váljon. Annál is inkább, mert amíg a nagyobb településeken, főleg Budapesten, gyakorlatilag minden sarkon szembejön a kultúra, náluk sajnos eléggé szolid a vonatkozó infrastruktúra; bár a helyi művelődési ház rendszeresen tart előadásokat, kőszínházuk nincs, múzeumuk, kiállítóhelyük is csak néhány – vagyis a város, bárhogy szeretné, nem tudja tartani azt a tempót, amit az igények diktálnának. Itt lép be a képbe a pláza – magyarázta Vámos Zsolt, aki elsősorban a helyben keletkezett értékeket szeretné szembesíteni a publikummal. A kanizsai bevásárlóközpont kínálatának legmarkánsabb és legnépszerűbb kultúrdelikátja a városi fotósklub tagjainak havonta jelentkező kiállítása. Egy különmegállapodásnak köszönhetően nemrég a pláza multiplexe is magára vállalt egy részt a küldetésből: egyik termében magyar filmklasszikusokból összeállított sorozatot kezdett vetíteni – majdnem harmadáron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.