Egy rövid pálya a magasban

Az apámnak még az énFricsaym apja volt „a Fricsay”. Fricsay Richárd, a legnagyobb magyar katonakarmester, akit már csak ezernyi rádióhangversenyéről is ismert az ország. A fiát meg a nagyvilág.A gyerek képzé sében a kortárs magyar zene egész élvonala részt vett. Bartók, Kodály, Dohnányi, Weiner, Hubay, mind tanította őt.

Húszéves korában kezébe kapta Szeged zenekarát, és pár éven belül hatalmas zenei életet csinált ott. Megsokszorozta a rendszeres koncertlátogatók számát, világsztárokat vitt oda, önálló operatársulatot létesített, föllendítette a szabadtéri játékokat. Amikor 25 éves korában a városvezetők balfácánsága miatt le akart mondani, Szent-Györgyi Alberttel az élen nagy küldöttség járult a polgármesterhez, hogy a Fricsayt el ne engedje. Aztán nem volt hajlandó kitenni a zsidókat a zenekarából, amikor azt követelte a haza. A Gestapo letartóztatta, apja belehalt a megszállásba. 1947-ben beugrott Klemperer helyett a Salzburgi Ünnepi Játékokba, és attól kezdve övé volt a nagyvilág. A bécsi, a berlini, a müncheni opera, a berlini rádiózenekar... A német zenei életben Karl Böhmmel, Karajannal egyenrangúnak tekintették.

És az is volt. A szelíd művészlélek kegyetlen diktátorrá változott a próbateremben. Munkamániás volt, maximalista, a végletekig kidolgozott, precíz, ugyanakkor nagyon életteli, dinamikus előadásokat és felvételeket érlelt ki a keserves próbák során.

Volt neki a Mozart-operákhoz egy remek csapata, amely rajongott érte. Az volt a bakelitkorszakban az én házi Varázsfuvolám, amelyet ezzel a csapattal vett föl: Dietrich Fischer-Dieskau, Maria Stader, Ernst Haefliger, Josef Greindl, Rita Streich! A másik meghatározó fölvétel, ami hozzá köt, Bartók három zongoraversenye. Ezeket Anda Gézával ők vitték körbe a földgolyón, ők építették bele a világ zenei tudatába.

Bartók és Mozart volt Fricsay számára a legfontosabb. Amikor már nem tudott föllépni, róluk írt könyvet a halálos ágyán.

A karmester általában tartós darab. A legszívósabbak ötven-hatvan évig is elkeringenek a világban. Fricsay alig tíz-egynéhány évig keringhetett, annak nagy részében is súlyos betegségekkel küszködött. Születésének századik évfordulójára emlékezik most két részben a Bartók rádió, s tavaly múlt fél évszázada, hogy elvitte őt a rák.

I!

02. 17., 02. 24.

KEZDÉS: 19.00

CÍM: Fricsay Ferenc 100 I–II. rész

CSATORNA: Bartók rádió

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.