Bollywood nem Hollywood

A bollywoodi filmek világszintű térhódítását jelzi, hogy tavalyi cannes-i filmfesztivál díszvendége a 100. születésnapját ünneplő indiai mozi volt tavaly.. Tíz napig Budapesten is fesztivállal ünneplik a centenáriumot.

A Mumbaiban (az egykori Bombayben) készült filmek két-három órás játékidejükkel, a semmiből előbukkanó zenés-táncos jelenetekkel és logikai bukfencektől sem mentes cselekményükkel „borzolják” a Hollywoodhoz szokott közönség idegeit. Ám az eltérő történetmesélés és a más típusú filmnyelv használata izgalmas alternatívát is kínál az amerikai filmekbe kissé belefásult nézőknek.

Bollywood legszimpatikusabb vonása, hogy képes saját magát is iróniával kezelni. Egy percig sem tagadja, hogy amit látunk, az csak illúzió. Ha pedig úgyis mindenki tudja, hogy ez egy kreált világ, akkor úgy zsúfoljunk bele annyi látványosságot, amennyit csak lehet, legyen az akciójelenet vagy egzotikus helyszínen forgatott dalbetét. A nyugati nézőnek fontos észben tartania: ezek a filmek egy pillanatig sem veszik komolyan magukat.

Az idei fesztivállal az Indiai Kulturális Központ célja, hogy megmutassa ezeken a filmeken túl is India filmiparának sokszínűségét a térben és időben egyaránt széles skálán mozgó programmal.

I!

 

02. 07. - 02. 12.

HELYSZÍN: Puskin mozi (Budapest V., Kossuth Lajos u. 18.)

02. 13. - 02. 16.

HELYSZÍN: Indiai Kulturális Központ (Budapest II., Búzavirág u. 14.)

CÍM: 100 éves az indiai film

JEGYÁR: 0–1400 Ft

02. 14.

KEZDÉS: 21.00

HELYSZÍN: Mika Tivadar Mulató (Budapest VII., Kazinczy u. 47.)

CÍM: Bollywood-party

A legpörgősebb bollywoodi zenékkel vár DJ Milendee és Dj Thot! Videodiszkó, valamint táncverseny a legbátrabbaknak! A táncverseny fődíja egy kétszemélyes vacsora a Mr Masala étteremben.

BELÉPÉS: ingyenes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.