Pozsonyi nem Vidnyánszkynak

Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház sem a budapesti Nemzeti Színház március végi fesztiválján – írja a pozsonyi Új Szó. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 26. és április 6. között tartják a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelyre 12 ország társulatait invitálta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti direktora. A Szlovák Nemzeti Színháztól Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációját hívta Budapestre. Lapunk megkeresésére Roman Polák, a prózai társulat igazgatója – a darab rendezője –indoklásként kifejtette: a magyarországi színházi helyzet alapos elemzése után arra az elhatározásra jutottak, hogy az a legelfogadhatóbb megoldás, ha lemondják a budapesti vendégjátékot. További kérdéseinket azzal hárította el, hogy döntésükről magyar kollégáját levélben részletesen tájékoztatta, amelynek a tartalma azonban nem a sajtóra tartozik.

Vidnyánszky Attila a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva elmondta: értetlenül fogadta a tájékoztatást, mert a kiválasztott előadással a két szomszédos ország közös szellemi örökségét kívánták bemutatni.

Szlovákiai lapok emlékeztetnek arra, hogy az osztrák Burgtheater már tavaly ősszel visszautasította Vidnyánszky hasonló ajánlatát. „Nem óhajtjuk, hogy színházunk hírnevét a magyar kultúrpolitika megtépázott tekintélyének a javítására használják ki” – érvelt akkori közleményében a bécsi társulat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.