Fagyis karburátor

Kamaszkorában autókat bontott, később az ágyékát egy fodrászatban mutogatta, majd megcsinálta Nagy-Britannia legfontosabb holokausztinterjúját. Tim Shaw az angol média fenegyereke, új műsora hamarosan Magyarországon is látható lesz. Magyarországon elsőként a Népszabadságnak mesélt magáról és műsoráról.

– A gyerekszobám úgy nézett ki, mint egy garázs. Karburátorok, törött sebváltók, önindítók, generátorok és ékszíjak között éltem. Mindent megszereltem, ami nem működött, ami pedig működött, azt szétszedtem apró darabokra. A tizenkettedik szülinapomra kaptam egy Morris 1100-ast. Ez olyasmi, mint amilyen maguknál a Trabant volt. Egy ideig vezetgettem a környéken, aztán inkább szétszereltem. Aztán összeraktam. Egész gyors voltam, két év alatt kész lettem – mesélt gyerekkoráról a műsorvezető.

Minden este, amikor hazament, bezárkózott a kerti sufniba, és a kerületi öregek mikróit meg faxgépeit javítgatta. Valamiért azt gondolta, hogy a technika iránti szenvedélye a bénaság csúcsa, és ha ez kiderül, akkor soha az életben nem fog tudni becsajozni. – Ezért is jó ez a műsor, mert végre kiélhetem magamat. Nem vagyok meleg, de ez olyan nekem, mint egy coming out – utalt műsorára.

Tim Shaw sosem tartozott a visszafogott médiaszemélyiségek közé. Amikor a Balls of Steel keretében besétált egy fodrászatba, letolta a gatyáját, az iránt érdeklődött, hogy milyen árban van a fanszőrvágás. – Nem szégyellek semmit, mindent vállalok. A rádióban és a tévében is új utakat kerestem, és akkor azt gondoltam, hogy ezek vicces, határokat feszegető akciók. Például amikor egy nyelviskolában az oda járó külföldieknek mindenféle angol sértést tanítottam, amit a bevándorlókra szoktak használni. A humor remek társadalmi tükör, még akkor is, ha néha alpárinak tűnik.

Egyébként pedig van családom, két kislányom, őket is el kellett tartanom valamiből – említette a magát nem túl komolyan vevő műsorvezető. De a marháskodás és az azt kísérő balhék mellett voltak komoly munkái is. A brit rádió történetének leghosszabb interjúját készítette Kitty Hart-Moxon holokauszt-túlélővel. A hétórás felvételt azóta már többször is kiadták.

 – Ha rosszul érzem magamat, mert valami nem jön össze, mindig erre az interjúra gondolok. Ez olyan csúcspont volt a pályámban, amit nehéz lesz megismételni. Nagyon idegesített, hogy a második világháborús népirtásokat egy negyvenöt perces tanóra keretében zavarják le a tanárok, az embereknek pedig fogalma sincs, hogy valójában mi történt. Egyszerűen hihetetlen, hogy mik történtek, nemcsak Németországban, hanem akár Angliában is. Eldöntöttem, hogy addig beszélgetünk, ameddig Mrs. Hart-Moxon el nem fárad. Felejthetetlen hét óra volt – emlékezett Tim Shaw.

Bár az angolszász világban sokszor a comedian, vagyis a komikus, humorista jelzőt használják a személyével kapcsolatban, állítja, hogy ő nem humorista. Persze szeret röhögni, és fenntartja a jogot arra, hogy hülyét csináljon magából. De arra is, hogy komoly legyen, ha olyan a téma. De fontosnak tartja, hogy ez nem egyenlő a komolykodással. Elvégre elég politikust lát nap mint nap, ahogy kenetteljes pofával, fontoskodva tologatják a szemüvegüket.

És ez az a kenetteljesség, ami egyáltalán nem jellemző az Eszement tudomány című televízió-műsorára, amelynek lényege, hogy megmutassák, a technika is lehet szexi. – Az emberek kíváncsiak, imádnak kísérletezni. Hirtelen olyanok lesznek, mint a gyerekek a hetedikes kémiaórán. Vigyorogva piszkálják a kémcsöveket, csodálkoznak, röhögnek, és közben talán tanulnak is valamit. Például azt, hogy hány porszívó kell ahhoz, hogy felemeljünk vele egy autót. De én inkább azokat az epizódokat szeretem, amikor valamilyen kisméretű háztartási tárggyal kezdünk el dolgozni, és a végén valami egészen másra használjuk, mint ami az eredeti célja volt. Mondjuk fogunk egy tűzoltókészüléket, egy doboz gyufát, egy mikrót, meg egy kis cukrot, és ebből elkezdünk tonnaszámra vaníliafagyit gyártani – mesélte műsoráról.

Tim Shaw a Man vs. YouTube, vagyis az Ember a YouTube ellen című műsorában jóval veszélyesebb helyzetekbe keveredik. Szerinte korunk jelensége a vállalkozó szellemű fiatal, aki beleül egy bevásárlókocsiba, és legurítja magát egy ház tetejéről. Vagy felgyújtja a saját haját. Aztán felrakja a netre, és több millióan nézik meg a videóját. Ő a műsorban szereplő kaszkadőrrel ugyanezeket csinálja meg, csak tudományos szempontból is megvizsgálják, hogy mit hogyan érdemes kivitelezni, illetve mi miért történik. Ezek a srácok ugyanis nem őrültek, csak nagyon kíváncsiak. Talán furcsán hangzik, de belőlük lesznek a jövő mérnökei. De ha nem, akkor is egy kicsit közelebb tudjuk őket vinni a fizikához, a kémiához, a mechanikához. – A tudás pedig mindig jól jön. Ma már tudom, hogy a csajozásnál is – mondta a televíziós.

A Tim Shaw vezette Eszement tudomány február 2-ától látható a National Geographic csatornán.

Tim Shaw, az angol média fenegyereke
Tim Shaw, az angol média fenegyereke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.