Skandináv húrokon

Kiemelkedő, nagy hatású, érzelmileg felkavaró, hagyományokkal szakító, új utakat kijelölő – így jellemzik a Trafó szombat esti koncertjének szereplőit.

Február nyolcadikát sok mindenért lehet szeretni. Ezen a napon született például Verne Gyula, Martin Buber és James Dean, továbbá ezen a napon mutatták be Bartók Béla harmadik zongoraversenyét. Továbbá Isten éltesse Szulák Andreát! Ám mivel egyetlen szülinapra sem vagyunk hivatalosak, a nevezett zongoraverseny pedig fájó módon hiányzik a bakelitgyűjteményből, 2014. február 8-át másért tartjuk nagy napnak éppen.

A Trafó szervezői ugyanis éppen ezt az estét választották, hogy a budapesti közönségnek bemutassák a fiatal skandináv gitárosgeneráció nagyon fontos tagjait.

A Dániából érkező Jakob Brót az ínyencek Paul Motian Electric Bebop Bandjéből is ismerhetik, ezenfelül letisztult, szellős és nyugodt zenéje is sok hívet szerzett már neki. Nem is akárkikkel próbálja majd meggyőzni a Trafó népét, hogy jó híre nem indokolatlan: ezen az estén Jon Christensen, a norvég doboslegenda, valamint Thomas Morgan, az amerikai bőgős kíséri Jakob Brót.

A másik koncert, noha a főszereplő a dinamikai spektrum ellenkező oldalán foglal helyet, legalább olyan delikátnak ígérkezik, mint dán emberünké. Stian Westerhus két éve már szólóban is bevette a Tűzoltó utcai helyet, de Nils Petter Molvaer triójában is kápráztatott. A norvég gitáros most legfrissebb triója, a Pale Horses élén készül erős, fizikai zenés támadást intézni a hallgatók figyelméért.

I!

02. 08.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Trafó Kortárs Művészetek Háza (Budapest IX., Liliom u. 41.)

JEGYÁR:2800 Ft, elővételben2200 Ft

HALLGATNI VALÓ

1 KONTRASZTOK BERNHARD HAAS ORGONAESTJE

Georg Muffat, John Cage, Louis Couperin, Iannisz Xenakisz műveit, és Liszt h-moll szonátáját hallhatják az előadó átiratában a Művészetek Palotájában február 4-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2500–6900 Ft

2 BANDA PERÉNYI SZOKOLAY

Három muzsikus a kamarazenélés elhivatottjainak három nemzedékéből – Banda Ádám hegedűn, Perényi Miklós csellón és Szokolay Balázs zongorán játszik a Zeneakadémián február 5-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2100–4900 Ft

3 JAZZY LIVE: TRANS FORMATION

Pozsár Eszter (fuvola, szaxofon), Eichinger Tibor (gitár), Frey György (basszusgitár) és Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) kvartettje a BMC Opus Jazz Clubban lép fel február 6-án este 9-kor.

JEGYÁR:1500 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.