Tarolt a Daft Punk

Tarolt a Daft Punk az idei Grammyn –kis túlzással akár ezt is mondhatnánk, hiszen elvitt kettőt a négy elismerésből. A duó Random Access Memories című lemeze lett az év albuma, a Get Luckyval pedig a legjobb felvételért járó díjat is bezsebelte. Az év dalát Lorde énekelte, az év felfedezettje pedig a Macklemore & Ryan Lewis lett. A helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben tartott Grammy-gálán aligha lehetett úgy megtenni pár métert, hogy az ember ne botoljék világsztárokba – a zenei világ egyik legfontosabb világeseménye szokásosan nagyszabású, szokásosan elegáns, szokásosan oldott – és szokásosan hosszú volt. Budapesti idő szerint hétfő hajnalban ugyanis nyolcvankétszer hangzott el, hogy „and the Grammy goes to...”.

A legfontosabbnak ítélt négy kategóriából kettőben a Daft Punk lett a befutó. A rendszerint robotálarc mögé bújó francia duó tagjaié lett az év felvétele is, és a legjobb elektronikus zenei lemezért és a legjobb popduónak járó szobrocskát is ők kapták.

A Grammyn minden kategóriában nagy a verseny, ezen a szinten már egyáltalán nem találkozunk vállalhatatlan zenei produkciókkal. Esztétikum, művészi hozzáadott érték, kiváló szakmunka, esetleg hallatlan anyagi siker – a négy közül valamelyik okvetlenül jellemzi a díjazott alkotásokat. Szerencsés esetben pedig ez a négy együtt jár.

A díjátadón ez utóbbira számos példa akadt. Az év dala a már említett Royals lett Lorde-tól, aki Joel Little-lel közösen szerezte az opust, amelyet alig tudott elkerülni mostanában, aki a zenei csatornákon szörfözött, de miért is akarta volna elkerülni. A dallamtapadás-faktor mindenesetre viszonylag magas e dal esetében is.

A legfontosabbak között tartják számon még az év legjobb új előadójának járó díjat, ezt az év lemeze kategóriájában is jelölt Macklemore & Ryan Lewis vihette haza. A legjobb rocklemezért versengők közül a Led Zeppelin örülhetett, Celebration Day című lemezéért, bár hihetetlen, de igaz: a zenekar most kapott először Grammyt.

Sajnos nem nyert szobrocskát az egyetlen magyar vonatkozású zenei anyag: a Patricia Kopatchinskaja és az Ensemble Modern által közösen rögzített, Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter hegedűversenyeit felvonultató lemez, melyet Eötvös nemcsak mint szerző, hanem mint karmester is jegyez.

Hogy a Staples Center közönsége és a tévénézők ne unják szénné magukat a több mint négyórás díjátadón, az idén is számos világsztár lépett fel a gálán. A Daft Punk performance-a nemcsak azért volt nagy durranás, mert Nile Rodgersszel, Pharrell Williamsszel és Stevie Wonderrel lépett fel Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bangalter, hanem mert mintegy hat éve egyáltalán nem vállalt élő fellépést.

Színpadra lépett a két Beatle, Paul McCartney és Ringo Starr is, a Queenie Eye című új dalt adták elő. A Beatles, akárcsak a Kraftwerk, életműdíjat kapott a „nagygála” előtt egy nappal, de McCartney kollekciója hétfő hajnalban is bővült egy szobrocskával: a legjobb rockdal a CutMe Some Slack lett, melyet az egykori grunge-isten Nirvana tagjaival közösen készített.

Némileg színpadias, ám emlékezetes pillanata volt a gálának a Macklemore & Ryan Lewis föllépése: a Madonnával közösen előadott Same Love című daluk közben Queen Latifah majdnem három tucat azonos nemű és heteroszexuális párt adott össze. S ahogy általában, az idén sem lehetett megspórolni a szomorú pillanatokat: a nemrég elhunyt Claudio Abbadóra és Phil Everlyre is főhajtással emlékezett a Staples Center népe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.