Melyik város kreatívabb?

A kreatív ipar az, ami többek között a képzőművészethez, építészethez, előadó-művészetekhez, médiához, szofter- és komputerszolgáltatásokhoz és egyéb szabadidős tevékenységekhez kapcsolódik. A Nyugat-Európában már régóta használt elnevezés most kezd meghonosodni nálunk is.

Rögtön egy sor kérdés adódik: Mitől válik egy vállalkozás innovatívvá? Hogyan foglalkoztatják a művészet és tudomány szakembereit? Hogyan segítheti az állam és a város a kreatív gazdaságot és rajta keresztül az innovációt?

– Hosszú ideig a helyi ipar határozta meg a városok, a régiók fejlettségét. De ez a tendencia sokat változott az utóbbi években, az ipar gyakorlatilag kivonult Európából. Egyre nagyobb szükség van új alternatívákra, például valamilyen kreatív iparágra –mondta lapunknak Szokolay Örs, az Innocities nevű program ötletgazdája. A több évig tartó programsorozat ma a Graphisoft Parkban, egy angol nyelvű konferenciával kezdődik. Nagy érdeklődésre számíthatnak a szervezők, ha az angol nyelvű konferenciára jelentkezőknek 24 765 forint (83 euró) részvételi díjat kell fizetniük, hogy meghallgathassák többek között Tarlós István főpolgármestert, Peter Obornt, az angol királyi építészeti egyesület elnökhelyettesét és Petra Nagyová-Dzerengovát, Pozsony főpolgármester-helyettesét is.

Szokolay kifejtette, nagy szükség van arra, hogy hazánkban is ismertté váljon a kreatív ipar fogalma, mivel januártól elmozdulás várható az uniós pénzek kiosztásában. Egyre inkább a városokra írják majd ki a pályázatokat a régiók helyett. Mint mondta, a gazdasági válság bekövetkezése óta a kreatív ipar az egyetlen szektor, amely EU-átlagban dinamikusan növekszik, illetve vannak olyan városok, ahol kiemelkedő növekedést is mutat a terület. Egyre többen egyetértenek abban, hogy a nagyvárosok jelentetik a kiutat: itt összpontosul a legtöbb „kreatív elme”, és a technológiai újításoknak is a város ad leginkább teret.

Az ötletgazda szerint a térségünk városainak csak úgy volna esélyük felzárkózni a nagy gazdasági centrumokhoz – London, Sydney, Hongkong, New York –, ha összefognának és kidolgoznának egy közös keletközép-európai stratégiát.

– Ha nem keresünk ötleteket és nem élünk a lehetőségeinkkel, gyors és fájdalmas zuhanórepülésnek lehetünk szemtanúi – mondta.

Szerinte egy közös hálózat létrehozására lenne szükség, amely a térség városait – Prágát, Pozsonyt, Budapestet vagy Kassát – szőné át. Hozzátette, a város mérete és a kreativitás mértéke nem feltétlenül függ össze. Kevesen tudják, de Budapest után nem Pécs, nem is Szeged, hanem a sok kulturális programnak helyet adó, kicsi Szentendre a második legkreatívabb magyar város.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.