Matisse-ért Londonba utazni

London, de más könnyen elérhető brit nagyvárosok is megérnek 2014-ben „egy estet” vagy pénztárcától és szabadidőtől függően jó néhány napot. Az állami támogatásban nem részesülő Royal Academy of Arts január 25-én nyitja nagy nemzetközi figyelmet kapott Sensing Spaces: Architecture Reimagined című tárlatát.

A többek között ír, japán és chilei tervezőket vendégül látó eseményen a látogatóknak multiszenzoros élményben lesz részük, a kurátorok reményei szerint felfedezik, milyen szerepet játszik a látvány, az érintés, a hang és az emlékezet a tér, az arányok, az anyagok és a fény érzékelésében. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt élményt jelent a British Museum Vikings: Life and Legend egyszerre látványos és didaktikus show-ja március 6-tól június 22-ig.

Az év elmulaszthatatlan kiállításának a National Gallery vállalkozása ígérkezik. Az itáliai festészet egyik óriásának, Veronesének munkásságát a Magnificence in Renaissance Venice eleveníti fel március közepétől. Nem marad alul a rivalizálásban a Tate Modern sem, ahol Henri Matisse késői munkái, papírkivágásai kerülnek bemutatásra. Az utolsó éveiben ágyhoz kötött francia festő a technikát „ollóval való rajzolásként” írta le.

Az első világháború kitörésének centenáriumára időzítették az Imperial War Museum rekonstrukciójának tökéletesítését. Lord (Norman) Foster izgalmas termekkel egészítette ki a hadtörténeti múzeumot, és ebben kapnak helyet az első világégést feldolgozó galériák.

Az idei év első számú ünnepeltje a 150 éves Richard Strauss, a Royal Opera House március közepén tűzi műsorra az Árnyék nélküli asszonyt, Glyndebourne pedig a Rózsalovagot. Az év szenzációja az örökifjú Plácido Domingo visszatérése lesz a Covent Garden-i operaházba az ősszel. Akit az ifjabb nemzedék jobban vonz, nem csalódhat, ha június 17-ét követően az ROH Manon Lescaut-jára szavaz, Des Grieux szerepében Jonas Kaufmannnal. A The Times szerint viszont, ha valaki csak egyetlen klasszikus zenei eseményt választ ki magának, annak a Mózes és Áronnak kell lennie, hiszen Arnold Schönberg befejezetlen mesterművét Nagy-Britanniában színpadon utoljára 1976-ban lehetett látni, most viszont a Welsh National Operának köszönhetően országos turnéra indul. Örülhetnek a legkiválóbb brit karmester, Sir Simon Rattle rajongói is. A Berlini Filharmonikusok zenei vezetője a Royal Festival Hallban a Felvilágosodás Korának Zenekara élén Haydn Teremtését vezényli.

A külföldi látogatók ingerküszöbét elérő színházi érdekességek sorából kiemelkedik a National Theatre Lear királya Sam Mendes rendezésében, a mindig remeklő Simon Russell Beale-lel a címszerepben a téli-tavaszi hónapokban. Az X-aktákból ismert Gillian Anderson az egyik legáhitottabb női színpadi szerepben, Blanche DuBois-ként próbálja ki magát a nyáron a Young Vic A vágy villamosa előadásában.

 

Henri Matisse: Csiga
Henri Matisse: Csiga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.