Érzékenyítés filmmel

Ma és holnap rendkívüli workshopot szervez a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány középiskolai tanárok részére. Az Oktass Filmmel! elnevezésű műhely célja, hogy az erre érzékeny pedagógusok megismerjék az egyre bővülő Idegenek a kertemben elnevezésű migrációs filmgyűjteményt.

A kollekció ismerete mellett pedig a szakemberek itt azt is elmondják az ország minden részéből érkező tanároknak, hogyan érdemes felhasználni ezeket a filmeket a saját munkájuk során, vagyis hogyan lehet minél hatékonyabban megszervezni az iskolai vetítéseket, filmklubokat – tudtuk meg Széll Adrienntől, az alapítvány munkatársától.

Az alapítvány célja, hogy idővel létrejöjjön egy országos lefedettségű pedagógusi hálózat, amely bátran használja a migráció, az integráció, a másság, a tolerancia oktatására is alkalmas dokumentumfilmeket, illetve az Idegenek a kertemben gyűjtemény új, nemsokára mindenki által használható online felületeit. A kétnapos műhelymunkára olyan tanárok jelentkeztek, akik egyrészt hisznek abban, hogy a filmeknek viselkedésformáló erejük van, segíthetnek a diákok „érzékenyítésében”, valamint hogy ezek a dokuk megkönnyíthetik a mindannyiónkat érintő migrációs kérdések iskolai keretek közötti feldolgozását. A workshopot a tervek szerint egy a résztvevők segítségével megszervezett országos filmturné követi majd. A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.

A gyűjtemény filmjei ingyenes kölcsönzés útján juthattak el az iskolákba, ám ez kissé nehézkessé tette az archívum használatát – most azt is megtanulhatják az elhivatott tanárok, hogy ezentúl hogyan használhatják még egyszerűbben ezeket a filmeket. Széll Adrienn elmondása szerint megújul az archívum weboldala, s néhány héten belül az összes film elérhető lesz onlinemódon, vagyis nem lesz szükség a „fizikai” kölcsönzésre a használatukhoz, elég lesz egy normális netkapcsolat: ingyenesen megtekinthetők lesznek a gyűjtemény filmjei. (Sőt ingyenesen vetíthetők is, de csak nonprofit alapon, vagyis belépőjegy nem szedhető a vetítésekre.) Ez főleg a fővároson kívüli középiskolákban dolgozó pedagógusok munkáját könnyíti meg, nekik eddig Budapestre kellett utazniuk egy-egy dokumentumfilmért.

A programsorozat pénteki eseményein – vagyis a workshopon – kizárólag a korábban regisztrált tanárok vehetnek részt, de a mai vetítések teljesen nyilvánosak és ingyenesek. Így tehát minden érdeklődő megismerheti az eddig 34 darabos, most nyolc filmmel bővülő gyűjtemény új szerzeményeit.

Délelőtt a DocuArt Filmművészeti Központban a külföldi dokumentumfilmek láthatók. A szünetben helyet kap két „tanóra” is. Az egyik keretében Bognár Katalinnal, a Menedék Egyesület munkatársával a migrációról, a másik során pedig Varga Balázzsal folytathatnak interaktív beszélgetést az érdeklődők a dokumentumfilmről.

Mit láthatunk?

A DocuArt Filmművészeti Központban (Budapest IX., Erkel utca 15.) negyed 11-től a Me & My Nose című dán filmet vetítik, háromnegyed 11-től a The Little Beauty Salon következik Svédországból, amit a migrációs tanóra követ. Ebédszünet után, délután 1-kor a Longing, majd a The Quiet One jön, mindkét film svéd rendező munkája. A 2-kor kezdődő dokumentumfilmes tanóra után a Neukölln Unlimited című német mozgó látható. A Toldiban 8-tól három magyar dokumentumfilmet vetítenek. A Call Shopot Szántó Fanni, a Lilit Ruszkai Nóra és Nagy István, az Egy napra visszamennék című dokuanimációs filmet pedig Lakos Nóra rendezte.

 

Szántó Fanni: Call Shop
Szántó Fanni: Call Shop
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.