Megbűnhődte

Van két ember, aki még az életében nem foglalkozott olyasmivel, amit közönségesen dartsozásnak neveznek.

Klasszikus kocsmai sport, három dobónyilat kell egy céltábla megfelelő pontjaiba dobálni. Nem hallatlanul nehéz feladat, legalábbis egy bizonyos szintig, de az első találkozás többnyire nem a dicsőségről szól. Így történik most is, mindkét ember csapnivaló eredménnyel céloz, az egyik nyíl el sem találja a táblát, a másik eltalálja, de kifordul belőle, a harmadik esetlenül fityeg a kettes mezőben. Ez van.

A dolog azonban most kezd érdekessé válni. Mert mindketten levonják a tanulságokat. Az egyik azt mondja: a fene egye meg, úgy látszik, ennyire vagyok képes, ha megint dobnom kellene, akkor feltehetően nagyon hasonló eredménnyel járnék. A másik viszont azt mondja, ó, ez nagyszerű, ellőttem az összes rossz dobásomat, ha megint dobni kellene, akkor több mint valószínű, hogy háromszor dobnék egyenesen a bika szemébe, a céltábla legközepébe.

Az első típust hívják belső kontrollosnak, a másodikat külső kontrollosnak. Az első úgy érzi, ismeri a világot és tisztában van a benne elfoglalt helyével, amikor célba dob, tudja, hogy a tehetség, idegállapot és gyakorlottság adják meg a végeredményt. Rajta áll a bukás vagy siker, ahhoz, hogy jobban dobjon, többet kell gyakorolnia.

A külső kontrollos ezzel szemben a rajta kívül álló hatalmak játékszerének érzi magát. Csak reméli, hogy a világban valami rend azért föllelhető, derűre ború, borúra pedig derű jön, három hibára három telitalálat a megfelelő válasz. Amikor azt mondják, csak a magyaroknak van ilyen búbánatos himnuszuk, micsoda búbánatos népség, hiába nyerik meg az olimpián az aranyérmet, mégis azt hallgatják a zokogó sportolók, hogy a balsors tépi őket, méghozzá már régen, akkor pont a lényeget nem értik meg.

Mert hiába lehet vidámabban masírozni a Marseillaisere, hiába van tele értelmetlen kérdő mondatokkal az amerikai himnusz, hiába kérik az angolok a legnagyobb király/királynő életének biztonságát, hiába zajonganak az olaszok a maguk vidám indulójával. Bennünk van a nagyobb távlat. A Himnusz lényege ez a szó: megbűnhődte. Mi a magyar? Nem rút szibarita váz, nem maroknyi deprimált, boldogtalan, könnyes szemű levente, a múlt dicsőségén kesergő honleány és honfiú.

Néhány millió külső kontrollos ember, aki szívből hiszi, hogy három rossz dobás után a negyedik már biztosan talál. Hogy van igazság a földön, fordul a kerék, mindjárt megint mirajtunk a sor, mi leszünk felül. Egy higgadt nemzet bölcs fia azt mondaná: hiszen még a múltat sem bűnhődtétek meg, mi viszont tudjuk, hogy már a jövendőt is. Velünk már rossz nem történhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.