Öt hétvégényi színkavalkád

Láttak már maguk anatóliai westernt? Mit szólnának egy jó perzsa akciófilmhez? Hát egy kis transzszibériai daloláshoz? A hivatalosan holnap induló Colours Fesztiválon egyikből sem lesz hiány.

Az Odeon Video Kft. és a Budapest Film Zrt. szervezésében megvalósuló kulturális programsorozat témája, ahogy legutóbb, 2012-ben, úgy most is a bevándorlás, illetve a beilleszkedés, a Colours célja pedig, hogy némileg közelítse a többségi társadalom tagjaihoz a hazánkban élő bevándorlókat. Vagy fordítva. Mindehhez nem szájbarágós példabeszédeket kínálnak a szervezők, nem is a sokszínűség üdvös voltáról papoló, az embert kiskölöknek tekintő megmondókat, hanem beszélgetéseket, koncerteket, ételkóstolókat, kiállításokat és filmvetítéseket.

A január 18-tól február 16-ig, öt hétvégén át tartó fesztivál egyik koordinátora, Barta Edit a Népszabadságnak elmondta: a Colours egyik különlegessége, hogy – a 2012-es első etappal ellentétben – most számos olyan filmet is megnézhetnek az érdeklődők a Kino Caféban (korábban: KinoMozi, a Vígszínház mellett), amelyet korábban még nem vetített magyar mozi. Rögtön a nyitófilm is ilyen: a Once Upon a Time in Anatolia című török dráma, amely 2011-ben elvitte a cannes-i filmfesztivál nagydíját, de eddig nem került be a magyar forgalmazási gépezetbe. (A fesztivál teljes filmlistája elérhető a www.coloursfestival.hu címen és a rendezvény Facebook-oldalán.)

A fesztiválnyitó mostani hétvége után január 25–26-án török, február 1–2-án orosz, 8–9-én iráni, végül 15–16-án exjugoszláv víkend lesz a Kino Caféban. (Az utóbbi keretében levetítik Dusan Makavejev W. R., az organizmus misztériuma című, Jugoszláviában sokáig betiltott filmjét is, mely miatt a rendező hazája elhagyására kényszerült.)

S hogy milyen szempontok alapján válogatták a program fő koordinátorai, vagyis Tóth Hajnalka, Borsos Erika és Barta Edit a bemutatandó mozikat, amellett, hogy ezek a filmek illeszkednek a fesztivál főtémájához, a migrációhoz, a multikulturalizmushoz? Barta elmondása szerint a műfaji sokszínűségre is figyeltek, vagyis nemcsak dokumentumfilmek lesznek, hanem játékfilmek is, és az idén először rövidfilmek is bekerültek a programba a Dazoo – World of Shorts program jóvoltából.

Fontos szempont volt ezen túl, hogy többnyire kortárs filmekről legyen szó, melyeket vagy egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig láthattak a magyar nézők néhány art moziban. Olyanokat kerestek tehát, amelyek az adott társadalmak jelen idejű problémáival, aktuális kérdéseivel foglalkoznak.

A Colours beszélgetései nem kizárólag a filmekről szólnak majd. Most vasárnap például az Európai Unió és Magyarország migrációs politikájáról lesz szó, Kovács András (Menedék Egyesület), Melegh Attila szociológus és Molnár Tamás (Belügyminisztérium) részvételével. Lesznek azért könnyedebb beszélgetések is, ígéri Barta Edit, a tematikus hétvégék során például a fesztiválozók többször találkozhatnak majd migránsokkal. – Közösségi teret próbálunk teremteni, amelyben a többségi társadalom tagjai megismerkedhetnek a bevándorlókkal. Ezek a találkozások nagyon fontosak. A migránsokkal kapcsolatos előítéletek, félelmek sokszor éppen az információhiányból erednek – így Barta Edit.

Bár a Colours hivatalosan csak szombaton indul, már péntek este sem maradunk a fesztiválhoz köthető program nélkül: este hatkor a Paulay Ede utcai Casati Art Corner Galériában nyílik meg az Art in Fusion in Colours című kiállítás, amely hazánkban élő külföldi művészek – február 1-jéigYusuke Fukui, Jahan Matboo, majd február 4-től 15-ig Gaya Arutyunyan, Bazil Duliskovich és Yan Yeresko – alkotásait mutatja be. (4-én egyébként a kiállítás kurátora, Adele Eisenstein beszélget a kiállító művészekkel.) Az orosz hétvégén a Wattican Punk Balett, az exjugoszláv hétvégén pedig az Alba Hyseni Project zenél majd.

A fesztivál összes programja ingyenesen látogatható, köszönhetően az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának, mely oktatási, kulturális és civil projekteket támogat kontinens szerte. Mivel azonban a Kino befogadóképessége erősen limitált, a vetítéseken való részvétel regisztrációhoz kötött: jelentkezni a Colours weboldalán lehet.

 

Egyszer volt, hol nem volt Anatóliában
Egyszer volt, hol nem volt Anatóliában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.