Kolor Univerzál 2014

Színes esztendőnk lesz, habozás kizárva. A tavalyi a szürke éve volt, efelőlsincs kétség, a lektűr irodalomban erősen tartottamagát E. L. James erotikus trilógiája a színtelen színösszes árnyalatával, az általános kilátásokrólnem is szólva. De fel a fejjel, jönnek 2014 változó színei.

Minden színek atyja, a Pantone most is közreadta trendformáló javaslatait a következő évre. Ha jól figyelünk majd, kilenc plusz egy meghatározó alapszín és ezek árnyalatai fognak felbukkanni a belsőépítészek, lakberendezők és divattervezők ötleteiben.

Ezüst (Pantone 14-5002)

Határozottan nem szürke. Fémszín, csillogó, lüszteres. Átkúszhat bármelyik másik színre metálfelület formájában: mozgást, lendületet, átmenetet visz a kompozíciókba.

Smaragd (P 17-5641)

Az izgalmas köztes, átmeneti zöldek uralkodnak, színszakértők szerint ez lesz az idei kolorit domináns eleme. Elmozdulhat a keki, az olíva, a telítettebb mohazöld, vagy a vibrálóbb, kékesebb tengerzöld irányába. A semleges árnyalatoknak határozott hátteret ad.

Metil kék (P 18-4537)

Merész tengerész az összeállításban, a hideg és meleg, a mozgalmas és statikus határán billeg gyönyörűen. Szeret középpontban lenni, hangsúlyos, kevés is elég belőle.

Tillandsia lila (P 19-3638)

Nem ibolya, nem orgona, nem írisz. Ha sokáig nézzük, rózsaszínben fogjuk látni a világot, és tényleg: bátran hígítható, lazítható a pink irányába, és egy pár csepp burgundi vörössel vadítani érdemes.

Majolika kék (P 19-4125)

Féktelenül gyönyörű eleganciát hoz az összeállításba. Tompának tetszik elsőre? Induljunk ki a nevéből: képzeljük el ragacsosan csillogó, mázas, magas fényű lakkal bevonva. Vagy kordován textúrával, ezüstös verettel, narancs szegéssel. Na, ugye!

Sötét citrus (P 16-0435)

Ha innen nézem, homokszín, ha onnan, pisztácia vagy fakó arany vagy nyers agyag. Jolly joker a palettán, alakváltozó, veszedelmes viszonyokra képes. Jól párosítható rusztikus fafelületekkel.

Bőlevű narancs (P 17-1349)

Nekünk inkább sütőtök. Gondoljunk a retrotapétákra és bútorkárpitra, csak a barna és cukorkazöld nélkül. Átcsúszhat vöröses árnyalatba. Jól áll neki a kacskaringós, organikus motívum, vagy valamilyen puha, szőrmók, mohás, vagy tweed szövésű anyag.

Jet Black (P 19-0303)

Antracit és grafit között félúton. Örök klasszikus, leginkább plasztikus formák és kemény anyagok képviselik az idei divatban.

+1: Bors (P 18-1409)

Bónusz szín a Pantone sivatagi koloritjából: fojtott, árnyas, mályvás beütéssel. A hálószoba titka. Kicsi, de hatásos.

I!

HONLAP: pantone.com

 

POLITIKAI ESEMÉNY

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Január 20.

III. Henrik volt az angol király, amikor 749 éve először ült össze a parlament a Westminster Hallban.

Január 21.

Ahogy Marat-nak, Leninnek is nő – az eszer Fanya Kaplan – volt a merénylője. A golyók a testében maradtak, de az orosz pártvezér még öt évet élt, és 90 éve halt meg.

Január 22.

51 éve írta alá De Gaulle és Adenauer a francia–német megbékélést szolgáló Elysée-szerződést.

Január 23.

247 éve adta ki a földesúr és jobbágya viszonyát rendező úrbérrendeletet Mária Terézia királynő.

Január 24.

A Duna jegén koronázták 556 éve magyar királlyá I. (Hunyadi) Mátyást.

Január 25.

65 éve Moszkvában alakult meg a szocialista országok részvételével a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST).

Január 26.

80 éve, 1934-ben írták alá a német–lengyel megnemtámadási szerződést. Ehhez képest a II. világháború 1939. szeptember 1-jén azzal kezdődött, hogy a német hadsereg átlépte a lengyel határt…

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.