Egy nap élet

Ismeretes, hogy a színháznak, az aktualitás művészetének érzékenyen kell reagálnia a korszellem legfinomabb rezdüléseire is. Ezt tarthatta szem előtt a TÁP Színház társulata is, amikor Nemzeti Táp Színház néven alakult újjá, és íziben nemzeti sorskérdést kezdett feszegetni: a családét.

Játékosan szürreális dramaturgiai keretbe illesztve modellezi, mi történik, amikor –meggondolatlanul, az ilyesmit csak meggondolatlanul lehet – egy pár úgy döntünk, gyermeket szeretnénk, vagyis végleg összekötjük az életünket azzal, aki épp mellettünk van, és azzal, aki kettőnk találkozásából lesz. Olyankor ugyanazok a csapdák nyílnak meg mindnyájunk előtt.

A Furnitur bútoráruház 665-ös sorszámú kuncsaftja nem figyel, szorong, önző, türelmetlen, szexuálisan frusztrált, napra nap megküzd saját és mások élethazugságaival, és gyakran alulmarad. A színen, a bútorbolti látomásban, úgy él végig egy balsikerű családi életet, ahogy mindnyájunk papája, Ádám Az ember tragédiájában az emberiség történetét. Látja, ahogy a generációk gondosan becsomagolva átadják egymásnak megoldhatatlan hazugságaikat és hülyeségeiket, hogy az élettörténetek sűrűn elsiklanak egymás mellett és a hallgatásból vagy a fecsegésből lassan kialakulhat és körülzárhat az összetartozás jól ismert, bergmani pokla.

A következő a 666-os sorszámú vevő lesz, amikor az álomnak vége, és minden kezdődik újra. A darab önfeledt idétlenséggel és egyúttal kegyetlen szellemességgel vissza is utal a Tragédia kulcspillanatára, Éva mindent eldöntő bejelentésére: „Anyának érzem, oh, Ádám, magam”. De ha ennyire egyformák vagyunk, miért nincs recept mégsem? Ha mindig ugyanolyan, akkor mitől olyan bonyolult mégis minden egyes esetben?

De jól van így: az élet él és élni akar.

I!

01. 26.

KEZDÉS: 22.00

HELYSZÍN: Jurányi Inkubátorház (Budapest, II. Jurányi u. 1.)

SZERZŐ: Vinnai András

CÍM: Furnitur (A Nemzeti Táp Színház előadása)

RENDEZŐ: Vajdai Vilmos

SZÍNÉSZEK: Borsányi Dániel, Gergely Katalin, Márton András, Lázár Kati

JEGYÁR:2200 Ft

OLVASÁSRA VALÓ

1 RÓKA SÁNDOR LOGIKA-LAND - KALANDOZÁS A LOGIKA ORSZÁGÁBAN

Typotex, 240 oldal,2500 Ft

„Ha nem fogadjuk el kritika nélkül mindazt, amit hallunk, ha kételkedünk mindenben, akkor egy dologban nem kételkedhetünk: abban, hogy kételkedünk.”

2 NÉMETH JUDIT NÉMETH LÁSZLÓ ÉS A TERMÉSZET TUDOMÁNYOK - ELŐADÁSOK

Nap, 80 oldal,2500 Ft

Németh László neves fizikaprofesszor lánya könyve az eredetileg orvos apja természettudományos érdeklődéséről.

3 SHELLEY EMLING MARIE CURIE ÉS LÁNYAI - FEJEZETEK EGY TUDÓSDINASZTIA ÉLETÉBŐL

HVG, 272 oldal,3900 Ft

A kétszeres Nobel-díjas lengyel-francia tudós, Marie Curie gondolkodása és lénye, a valóság tényeihez való hozzáállása: sokkal többet jelenthet a világ megismerésében az olvasónak, mint bármi más.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.