Ybl Miklós idézése

Jelentős civil siker is, hogy Ybl Miklós születésének 200. évfordulóját méltó módon ünnepli meg az ország. Az emlékév eseményeinek főszervezője egy 1995-ben alakult, kis civil szervezet, az Ybl Egyesület, amely azokban az években is rendszeresen törődött Ybl örökségével, amikor nem volt évforduló, rendszeresen koszorúztak a halála és a születése napján, felkeresték az Ybl-épületeket, és időben elkezdték kongatni a kolompot az Ybl-bicentenárium közeledtével. Így most az emlékév elején kész programmal, mintegy kétszáz tervezett eseménnyel (pontosan 183-mal) állunk a jubileum előtt. Kormányzati támogatás is került: a Nemzeti Kulturális Alap beletett a programba 100 milliót, s az Magyar Művészeti Akadémia is jelentős részt vállalt az ünneplésben.

A megemlékezések sora érdekes módon Ybl halálának évfordulóján, január 22-én kezdődik a nemzeti sírkertben található síremléknél – tudtuk meg Szmodits Júliától, az egyesület elnökétől –, majd egy februári bállal, a XVII. Ybl Bállal folytatódik, melyet az építész tervezte egykori Sándor utcai képviselőházban, a mai Olasz Kultúrintézet épületében rendeznek meg.

Az események a születésnap, április 6-a körül sokasodnak meg. Akkorra már – a tervek szerint március 31-ig –elkészül az évtizedek óta pusztuló, Ybl tervezte Várkert Bazár felújítása. Az építkezés kormánybiztosa, L. Simon László az évfordulóra alakult Ybl Emlékbizottság elnöke is. Ybl emlékére kiállítás is nyílik az épületegyüttesben. A születésnapi emlékezések néhány nappal korábban megkezdődnek. Előbb 4-én túrát szerveznek a Széchényi-hegyi kilátóhoz, mely szintén Ybl-munka: valaha gloriettként az Andrássy út végét díszítette. Majd 5-én szülővárosában, Székesfehérváron is beindul a programsorozat egy emlékhangversennyel, de ugyanezen nap tartják a hagyományos koszorúzást az építész budapesti szobránál, a Várkert Bazár előtt. A születésnapon, 6-án délelőtt a Szent István-bazilikában celebrálnak emlékmisét, késő délután és este pedig az Ybl-palotának is nevezett Operaházban folytatódnak az események: itt adják át az idei Ybl-díjakat (ilyen utoljára a díj alapításának évében, 1953-ban fordult elő), utána pedig nagyszabású díszelőadás következik.

Már januárban megkezdődik az egy-egy Ybl-házat bejárással bemutató előadás-sorozat, majd márciustól egészen őszig tartanak a budapesti Ybl-épületnéző séták, melyekből rendeznek mozgáskorlátozottak számára alkalmasat, jeltolmáccsal vezetettet és angol nyelvűt is. Májusban aztán indulnak a vidéki kastélytúrák, hisz Ybl jeles kastélyok tervezőjeként is ismert: így lesz buszos túra a fóti, a füzérradványi és a parádsasvári Károlyi-, a szabadkígyósi Wenckheim-, a kondorosi és a kiscsákói Geist-kastélyhoz. E barangolások, bejárások keretében az építész 89 alkotásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Valaha a Margit-sziget is tele volt Ybl épületeivel, a Margit fürdő, a Nagyszálló, a Kisszálló, a kiegészítő épületek, a ma Holdudvar néven működő Kaszinó (az egykori alsószigeti vendéglő) mind az ő tervei alapján készült. Nagy részük a II. világháborúban vagy az után megsemmisült. Június 15-én azonban virtuálisan megelevenítik ezeket az épületeket és a korabeli fürdőéletet. A jelmezesek a Hoppart és a Momentán Társulat tagjai lesznek, akik egyébként a májusban megtartandó Fővámház Ünnepen is közreműködnek (a mai Corvinus egyetem épülete szintén Ybl-alkotás).

Az év során négy nagyobb konferenciát is rendeznek. Az elsőt április 8-án az MTA épületében és a Budapest Főváros Levéltárában. Szervez konferenciát az ICOMOS, Székesfehérvár (ahol szobrot állítanak és egy ligetet is avatnak Ybl tiszteletére), s a zárókonferenciát maga a főszervező egyesület tartja a Nemzeti Múzeum mögötti Festetics-palotában (mely szintén Ybl tervezése).

Kiállítások lesznek például a kisföldalattin (az Operaházról), a fővárosi levéltárban (Ybl terveiből), a bazilikában (az építész szakrális épületeiről) és a fehérvárcsurgói kastélyban (Ybl lépcsőiről).

Október 4-én – a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt támogatásával – a pesti Vigadóban, illetve a Vigadó téren egész napon át tartó koncertekkel valósul meg az építészek és zene világnapját immár negyedszer ünneplő fesztivál. A népzenei, dzsessz és klasszikus zenei blokkokat építészettel kapcsolatos irodalmi szemelvények választják el.

Az építészet és a zene kapcsolata az emlékév más eseményein is megjelenik: a Szent Efrém Férfi kórus például 11 Ybl tervezte templomban, az Ybl 5ÖS , az egyesület kvartettje pedig 16 eseményen lesz hallható. A sport egy balatoni vitorlásregattával és egy gyáli sportnappal kapcsolódik a bicentenáriumi eseményekbe.

A programok részleteiről, a várható kiadványokról, s egyéb Ybllel kapcsolatos tudnivalókról a www.ybl2014.hu-n találhatók információk.

Tegnap még így nézett ki a Várkert Bazár építkezése
Tegnap még így nézett ki a Várkert Bazár építkezése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.