Pénzközelben Halász János államtitkár ismerősei

Bő tíz év után újra felbukkant a Zámbori név, illetve a Bridge Human Service civil szervezet Halász János körül.

A Zámbori fivérek nevével már régen, 2001-ben találkozhattak sűrűbben az újságolvasók. Halász János jelenlegi kulturális államtitkár akkoriban a parlament társadalmi szervezetek bizottsága tagjaiból alakult, állami ingatlanok civil szervezetek közti elosztásáról döntő albizottság elnöke volt, és ténykedését tekintélyes sajtóbotrány kísérte, mivel az ingatlanrészekhez jutó civil szervezetek közül sokat a Fidesszel, némelyeket közvetlenül Halásszal lehetett kapcsolatba hozni. Ezek egyike a Bridge Human Service volt, amelynek egyik kurátora, Zámbori Tamás egyúttal a bizottság szakértője is volt.

Halász akkor azzal védekezett, hogy már csak azért sem lehet baj, mert az albizottság MSZP-s delegáltja is jóváhagyta a döntéseket. A szóban forgó delegált az a Zuschlag János volt, akit később más civil szervezetekkel kapcsolatos visszaélések miatt több év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

Halász 2010-től a Nemzeti – később Emberi – Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, majd – L. Simon László tavalyi távozása után – a minisztérium kulturális államtitkára lett. A 2011-es év elejétől Zámbori Tamás főosztályvezetőként kezdett dolgozni a minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságán, és ezt követően sorban születtek az NKA-döntések a Bridge Human Service-nek különféle célokra juttatott pénzekről.

Először „a Programstart nevű országos programportál informatikai fejlesztésére” érkezett hatmillió, rögtön utána „a múzeumok országos programmagazinja című kiadvány elkészítésére és kiadására” öt-, majd a következő év elején, ugyanabban a hónapban a Programstart fejlesztésére még két és fél, a múzeumi programmagazin megjelentetésére bő négymilliót nyert az alapítvány.

Ezt követte a tavalyi év második felében további két és fél millió a „kulturális alapon történő együttműködések szervezésére és fejlesztésére” a keleti régióban. Az összesen valamivel több, mint 20 millió forintot nem az NKA illetékes kollégiumai ítélték meg, hanem miniszteri döntésnek köszönhette a Bridge Human Service, miközben Halász János, akit már 2001-ben is együtt emlegettek Zámbori Tamással, végig az Emminél dolgozott különféle államtitkári posztokon (az első három támogatás megítélésének idején még Réthelyi Miklós volt a tárcát vezető miniszter, az utolsó esetben már Balog Zoltán).

Megkerestük a minisztérium kötelékéből tavaly – még valamivel az utolsó támogató döntés megszületése előtt – távozó Zámbori Tamást, aki nem érzi összeférhetetlennek, hogy főosztályvezetőként állandó miniszteri kifizetésekben részesült, mivel egyrészt, mint mondta, nem ő, hanem az alapítvány kapta a pénzt, amelynek ő csak az egyik kurátora, másrészt ő a szociális államtitkárságon dolgozott, az alapítvány pedig kulturális területen tevékenykedik és kulturális projektekre is kapta a megítélt összegeket. Továbbá hangsúlyozta, hogy a vállalt feladatokat maradéktalanul el is végezték, a lezárt projektekkel rendben elszámoltak.

Ugyancsak 2012-ben, a Bridge Human Service az évi támogatásával egy időben nyert a kulturális alaptól – szintén miniszteri döntés eredményeként – a Zámbori Tamás Bridge Human Service-beli kurátortársa és testvére, Zámbori Péter tulajdonában lévő Zámbori Péter Kommunikációs és Stratégiai Kft. is 13 milliót a Szomnakaj etnoballada színpadra állítása három országban (Magyarország, Csehország, Románia) című pályázatával. A céget 2009-ben alapította a korábban Debrecenben, jelenleg Kecskeméten élő Zámbori. Az elektronikus beszámolóportál szerint a Zámbori Kft. mérleg szerinti eredménye 2011-ben 432 ezer forint volt, 2012-ben azonban veszteséget könyvelt el, az eredménye mínusz 906 ezer forintra esett vissza. Az adófizetési kötelezettsége 2011-ben 271 ezer forint volt, 2012-ben már csak 26 ezer forint. A cég főtevékenysége: PR és kommunikáció. Zámbori Péternek egyébként szintén van más kapcsolata is az Emmivel: a Nemzeti Színház mögött álló cég, a tárca tulajdonában lévő Nemzeti Színház Kiemelten Közhasznú Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Mivel a Szomnakaj (amelynek jelentése: arany) előadásának semmilyen írásos nyomát sem leltük föl, Zámbori Pétert kérdeztük a részletekről, aki azt mondta: a darab „előbemutatója” két héttel ezelőtt, december 29-én volt a budapesti, XX. kerületi Csili Művelődési Központban hátrányos helyzetű gyermekek számára, a darab „valódi” bemutatója a tavaszi fesztivál keretében várható. Hozzátette: az előadás rendezője Balogh Rodrigó, zenei rendezője pedig Orosz Zoltán, a darabban többek között énekel Falusi Mariann, Rácz Kati és Németh Antal. Kérdésünkre, hogy mi van a pályázatban ígért csehországi és romániai bemutatókkal, Zámbori Péter azt válaszolta: folyamatban vannak a tárgyalások.

Mivel a Civil Alap–2014 pályázati program keretében a Szomnakaj bemutatására múlt hónapban nyert másfél milliót a békéscsabai Jókai Színház is, megkérdeztük Zámbori Pétert, hogy van-e köze ahhoz a produkcióhoz. Mint mondta, voltak tárgyalásai a békéscsabai színházzal, de az együttműködés nem valósult meg, így a Jókai Színház terveiről nincs bővebb információja.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az Emmi sajtóosztályát is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Halász János a parlamentben
Halász János a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.