Van de Blij-hatás

Mennyi mindent érez-tud az ember, de nem bírja megfogalmazni, és ha egyszer látja leírva, vagy kiderül, hogy neve is van neki, rácsodálkozik. Felszabadító dolog rájönni valamire.

Ó, hányszor előfordult, hogy egyszer már megértettem valamit, de amikor újra előjött a kérdés, nem tudtam, hogyan fogjak a válaszhoz! Most pedig egy holland matematikusról olvasom, hogy mint egy tudományos tételt, róla nevezték el az úgynevezett Van der Blij-hatást. Frederik Van der Blij az utrechti egyetem nagy hatású tanára. Olyan jól magyaráz, hogy hallgatói mindig azt érezik, mindent értenek. A vizsgákat viszont általában simán veszik azok, akik nem járnak az előadásaira, szemben azokkal, akik mindig jelen vannak, és gyakran megbuknak. Mert nem vicc az, hogy „nagyon jól értem a matematikát, amikor valaki levezeti nekem az egyenletet, és nekem csak bólogatnom kell, egyedül viszont hozzá sem tudok kezdeni a feladatnak”.

A holland professzort nem zavarja a dolog, mikor rákérdeztek, azt mondta: a diáknak tudnia kell,meddig jutott, „az már önálló feladata, hogy a nagyobb struktúrán belül elsajátítsa és kitöltse a részleteket”.

A nagy magyar matematikus, Péter Rózsa jut eszembe, aki mindig hangoztatta, nem az a lényeg, hogy a gyerekek rájönnek-e egy feladvány megoldására, hanem hogy amikor megtudták az eredményt, jó szívvel elfogadják-e. Mert fontos a konkrét eredmény megtalálása, de a gondolkodás lényege a hozzá vezető struktúra felfogása.

UGYANOTT UGYANAKKOR

Egy remete hétfőn reggel 6-kor indul föl a hegyre, a kanyargós ösvényen éppen este 6-ra érkezik a csúcson lévő lakjába. Megalszik ott, és másnap reggel pontosan 6-kor megy lefelé pontosan ugyanazon az úton. Könnyebb a haladás, de most van igazán alkalma élvezni a tájat, tehát éppen este 6-ra ér le. Az állítás: van egy olyan időpont, amikor hétfőn és kedden is az ösvény ugyanazon pontján tartózkodott. Mi bizonyítja? Érdemes gondolkodni rajta, de legkésőbb jövő heti Könyvrovatunkból kiderül a megoldás.

I!

Péter Rózsa (1905–1977)

Frederik van der Blij (1923– )

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.