Udvari zenéből népimuzsika

Legalább Bartók és Kodály óta mindenki tudja, milyen hatása volt a népzenének a komolyzenére. Azzal már kevesebben foglalkoztak, hogyan szivárogtak be a népi muzsikába a klasszikus zenei hatások.

A népviselet nem más, mint az udvari ruhatár egyszerűsített, egyszersmind a népi képzelet által feldúsított változata. Ugyanígy a zenei elemek-hatások útja sem egyirányú volt, a népzenétől a komolyzenei alkotókhoz. A Fonó zenekar új lemezén azt mutatja meg, hogyan szivárogtak be a népi alkotók világába műzenei megoldások. Hogyan folklorizálódott a kései barokk kor muzsikája.

Ahogy írják, „a lemez alapgondolata abból a felismerésből fakad, mely szerint a népzenének a műzenére gyakorolt, számtalanszor kielemezett és megjelenített hatása mellett (Bartók, Kodály, Brahms, Sztravinszkij, Dvorák, Liszt stb.) a zene világát évszázadok óta formálja egy ezzel ellentétes irányú folyamat is. A műzene, a magasművészet irányzatainak és alkotásainak a zenefolklór fejlődését befolyásoló szerepe a népzene kutatói előtt ugyan régóta ismert jelenség, ám ezen összefüggések felmutatásával a művészeti életben csak ritkán találkozhatunk.” A barokk korszak műzenéjének egyik újítása volt a vonós hangszerek, fafúvósok, rézfúvósok és csembaló együttműködése révén kialakult kamarazenekar. Ennek hatására jöttek létre a falusi bandák, amelyek vonós hangszerekkel szólaltatták meg a népzenét. Hegedű-brácsa-bőgőfafúvós-cimbalom összeállítású együttesek jöttek létre, amelyek leginkább cigányzenészekből verbuválódtak.

A Fonó Vadbarokk elnevezésű projektje az ebben a kultúrkörben a barokk zene kifejezésformáinak, díszítésmódjainak, hangszerkezelési gyakorlatainak, dallamainak hagyományozódását mutatja be. A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában a koncerten közreműködik a Musica Profana régizene-együttes is, a közönség a kétféle előadás segítségével ismerheti föl a párhuzamosságokat.

I!

01. 11.

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: Fesztivál Színház (Budapest IX., Korom Marcell út. 1.)

CÍM: Vadbarokk - A barokk zene élő hagyománya a Kárpát-medencében

KÖZREMŰKÖDIK: Fonó Zenekar, Musica Profana

JEGYÁR: 2200–2900 Ft

 

HALLGATNI VALÓ

1 TÉLI ESTÉK BRAHMSSZAL

A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli, a Nemzeti Énekkar karigazgatója Antal Mátyás, hegedűn közreműködik: Banda Ádám. Program: Brahms: Párkák éneke, Brahms: D-dúr hegedűverseny és Brahms: IV. szimfónia e-moll a Művészetek Palotájában január 14-én este fél 8-kor.

JEGYÁR: 2100–5200 Ft

2 GITÁRMUZSIKA ÓBUDÁN

A szólistaként és kamarazenészként is gyakran fellépő Horváth László gitárestjén Purcell, Bach, Fossa, Giuliani és Mertz-műveket játszik. A koncerten közreműködik: Stummer Márton gitárművész is az Óbudai Társaskörben január 15-én este 7-kor.

JEGYÁR:1500 Ft

3 KOZMA ORSI QUARTET

A Kozma Orsi Quartet készülő, várhatóan tavasszal megjelenő új nagylemezéből is ízelítőt ad a BMC Opus Jazz Club-beli koncertjén január 17-én este 9-kor.

JEGYÁR:1000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.