Te mit tennél?

Csak egy pillanatra nem néztem oda, és már nem volt sehol – általában így kezdődik a történet, ami az esetek túlnyomó többségében szerencsére úgy zárul, hogy néhány perc múlva előkerült a játszótéren, strandon, bevásárlóközpontban, piacon vagy máshol elveszített gyerek. Ezekben a rémálomba illő percekben azonnal felötlik a szülőben az is, hogy valaki elvitte a gyereket. És vajon elmenne egy idegennel?

A kérdésre nem könnyű felelni, minden gyerek okozhat és okoz is meglepetést. Például amikor az idegenekre még csak rá sem néző kisgyerek váratlanul összebarátkozik a kutyás bácsival a téren. Nemrég óriási pánikot keltett egy nő, aki egy budapesti óvodából megpróbált magával csalni egy kisgyereket.

Akkortájt zárultak be még szorosabbra a bölcsődék, óvodák kapui, hogy megnyugodjanak a szülők. És ekkortájt született meg szülői igényre a Kacifánt Játszóház Te mit tennél? címen meghirdetett speciális foglalkozásának ötlete. A kétszer egyórás dramatikus foglalkozás tervét az Apró Színház két tagjával, Császár Rékával és Bisztricsány Lindával, valamint Soós Dórával, a Piros Kakaó csoport alapítójával, pszichodráma szakértővel dolgozták ki, és valósították meg a játszóházban.

A dramatikus játék lényege, hogy az adott korcsoportnak megfelelő mesébe, illetve történetbe – a nagyok már egy nyomozósjátékot játszanak – ágyazva, a konkrét kérdéstől elvonatkoztatva állítja döntési helyzetek elé a gyerekeket. Nem az egyik gyereket akarja elcsábítani egy felnőtt, hanem a farkas akarja elvinni az egyik bárányt, például.

A játék valójában irányított tanulás, és sokkal hatékonyabb, mint a konkrét intelmek. Felkészíteni nem lehet minden helyzetre a gyereket, de törekedni rá igen. Hajszálvékony a határ, hogy ne ijesszük meg őket, ne tegyük mindentől és mindenkitől félővé, bizalmatlanná, de mégis kialakuljon benne az egészséges önvédelmi készség. Nyugodtan hátradőlni persze még ekkor sem fogunk.

I!

01. 17., 01. 24.

KEZDÉS: 16.30 Kisovis (3–5 éves) korosztály

KEZDÉS: 17.30 Nagyovis (5–7 éves) korosztály

01. 31., 02. 07.

KEZDÉS: 16.30 Kisiskolás (7–10 éves) korosztály

KEZDÉS: 17.30 Nagyobb iskolás (10–12 éves) korosztály

HELYSZÍN: Kacifánt Játszóház (Budapest VIII., Bródy Sándor utca 2.)

CÍM: Te mit tennél? - Drámajáték óvodásoknak és iskolásoknak

JEGYÁR: 4000 Ft/két alkalom

 

FELTALÁLÓ

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Január 13.

Vannak hangszerek, amelyekről lehet tudni, ki készítette az elsőt. 160 éve például Anthony Faas szabadalmaztatta a tangóharmonikát.

Január 14.

A klarinét feltalálása Johann Christoph Denner nevéhez fűződik. 324 éve lett kész az első példánnyal.

Január 15.

Ki jött rá a hidrogénbomba elvére? Ez könnyű: a 106 éve született Teller Ede.

Január 16.

Ez nehéz: mit talált ki a 128 éve született Gróh Gyula? Például a radioaktív indikáció módszerét a Nobel-díjas Hevesy Györggyel együtt.

Január 17.

Megint egy, amit mindenki tud: a 308 éve született Benjamin Franklin találta föl a villámhárítót.

Január 18.

És mit lehet tudni a 110 éve született Bezsilla Lászlóról? A „Lepkekirálynak” húszezer példányos gyűjteménye volt, és ő nemesítette a Pestújhelyről elnevezett pillangót.

Január 19.

Ki találta föl a gőzgépet? Tanítják általánosban: a 278 éve Skóciában született James Watt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.