Csak komolyan

Kedd óta fogható a T-Home kábelszolgáltatónál a Magyarországon addig ismeretlen komolyzenei csatorna, a német Unitel Classica. Váratlanul, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül bukkant fel az IPTV-előfizetők csatornakiosztásán, és egyelőre meghatározatlan ideig külön előfizetés nélkül nézhető.

A jövőben azonban csak kiegészítő csatornaként, külön havidíjas szolgáltatásként lehet majd igénybe venni.

A német központú multinacionális telekommunikációs szolgáltató a francia Mezzo csatorna helyett kínálja ezt az új adót, amelyet 1966-ban a nagy karmester, Herbert von Karajan alapított.

A Mezzót már jól ismerik Magyarországon. A komolyzene mellett súlyt fektet a dzsesszműsorokra is, és gyakran közvetít kortárs zenei programokat. Néhány évvel ezelőtt még a hétköznapi televíziós csomagoknak is része volt, de azután a nagy kábelszolgáltatók hátrább sorolták, csak a legdrágább csomagok előfizetői juthattak hozzá. Azok is csak azért, mert a teljes megszüntetés hírét nagy felzúdulás fogadta. Ez különben meglepte a kábeleseket, mert előzetes felmérésükből arra következtettek, hogy a komolyzenei csatornák műsorára nincs valós igény. A tematikus csatornák között számos rockzenei adó működik, és a könnyűzene más műfajaival – még a lakodalmassal is – lehet sikereket elérni. Nem véletlen, hogy az M3 Anno néven nemrégen indult közretrocsatorna is csak elvétve – és leginkább késői időpontokban – mutat be klasszikusokat a Magyar Televízió különben nem lebecsülendő archív gyűjteményéből.

A komolyzenei csatornák potencionális közönsége nem azok közül kerül ki, akik nagyon kíváncsiak a mai televíziós trend központi műsoraira, nem is nagyon érdeklődnek a tévézés iránt általában, valószínűleg ezért nem kerültek be nagyobb számban a felmérés megkérdezettjei közé.

Az is igaz, hogy a klasszikus zene sokáig nem volt igazán tévés műfaj. Néhány évvel ezelőtt azonban a New York-i Metropolitan operaház fel ismerte a lehetőséget: operái kiállításában olyan látványra törekedett, amivel még a hollywoodi filmekkel is versenyre kelhet. Ezt pedig érdemes volt élőben átvenni európai koncerttermekben és mozikban, és az utóbbi időben sokkal nagyobb otthoni tévékészülékek is lehetővé teszik az új megoldások élvezetét.

Vagyis viszonylag nagyobb nézettséget is el lehet érni klasszikus muzsika közvetítésével.

A Classica műsorát egyelőre nagyon nehéz megtalálni, a kábeltévé vállalat is csak az éppen folyó, illetve az aznapi adás tételeit sorolja fel. Amennyit tudni lehet róla, hogy főleg klasszikus koncerteket és operafelvételeket sugároz.

Ma például Daniel Bareimboim-napot tartanak. Hajnalban Richard Wagner Trisztán és Izoldájának általa vezényelt bayreuthi előadásával kezdenek, délután pedig A nünbergi mesterdalnokok-prezentációját lehet megnézni-meghallgatni úgy négy és fél órán keresztül. Közben lesz Haydn Teremtés oratóriuma, Mahler I. szimfóniája, Mozartzongoradarabok és Brahms szonátái. Estefelé újra leadják a Trisztán és Izoldát, majd az éjszaka közepén Verdi Requiemje zárja a műsort.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.