Erzsébet és a díszkatolikusok

Kész csoda, hogy ez a két katolikus óriás a természetes haláláig életben maradt. Ez a XVI. századi Angliában egyáltalán nem volt természetes. Egyikről sem tudjuk egészen pontosan, hogy mikor született, de nagyjából nyolcvan évet éltek fejenként. Mint akkortájt nagyon kevesen. És nem is éltek rosszul. Közös kottanyomtatási és -kiadási privilégiumot kaptak I. Erzsébettől, ami nagyon jó üzlet volt.

A XVI. század java azzal telt Angliában, hogy ingadozott az ország uralkodóival együtt a katolicizmus és a különböző anglikán irányzatok között. Ennek az ingadozásnak tömérdek legyilkolt áldozata volt. Ahogy váltakozott a kurzus, úgy lettek az üldözőkből üldözöttek és viszont. Ellenben ez a két hithű katolikus olyan zseniális, kreatív és nélkülözhetetlen volt, hogy mindenki elfogadta őket. A katolikus és az anglikán egyháznak is, latinul is, angolul is, ők írták a legnagyobb becsben tartott műveket. Thomas Tallis és az ő tanítványa, William Byrd. Ők vitték az európai zeneművészet csúcsára az angol reneszánsz zenét.

Mindketten kórista diákokként kezdték, mint a kor komponistái általában. A King’s Singers alapítói pedig cambridge-i King’s College kamarakórusából jöttek majd félszázaddal ezelőtt. Hat férfihang és semmi más. A kontratenor(ok)-tól a basszusig. Az utolsó alapító is kiszállt vagy húsz éve, a negyedik-hatodik ember viszi már a szólamokat, de az együttes maradt, mi volt. Ezt a mit Malina János pontosan megfogalmazta: „Az első benyomás a feltétlen bámulaté – bámulat a művészek hallatlan felkészültsége, a legeslegapróbb részletekig kidolgozott és mégis ihletett előadás iránt, és bámulat egy olyan zenekultúra iránt, amely négy évtized alatt a King’s Singers tagságának körülbelül negyedik garnitúráját tudja kitermelni, amely ugyanazzal a félelmetes profizmussal és alázattal, ugyanazon a hőfokon énekel.” És a világon mindent. A legrégibbtől a legújabbig, a legszentebbtől a legprofánabbig. És minden előadásukban jelen van a humor, a szórakoztatás elszánt ambíciója. Iszonyatosan népszerűek a világ minden sarkában, folyvást jönnek, mennek, röpülnek, koncerteznek, lemezeket csinálnak. Legutóbb októberben jártak Pesten. A Szent István-bazilikában rendezett Britannia aranykora című koncertsorozatban énekelték el Byrd titkos kiadásokban terjesztett, forradalmian polifon katolikus miséinek egyikét, s annak tételei között Jeremiás siránkozott Tallis motettáiban. A ráadásban pedig jöttek a spirituálék.

A két esztendőt átkötő hét elején is, végén is leadta és leadja ezt a koncertet a Bartók rádió, hogy az egyik év is jól végződjék, és a másik is jól kezdődjék. Ha már...

I!

01. 04.

KEZDÉS: 12.05

CSATORNA: Bartók rádió

CÍM: A King’s Singers hangversenye

TAGOK: David Hurley (kontratenor), Timothy Wayne-Wright (kontratenor), Paul Phoenix (tenor), Christopher Bruerton (bariton), Christopher Gabbitas (bariton), Jonathan Howards (basszus)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.