Csillapíthatatlan dinóláz

Egészen különleges varázserővel hatnak a mai gyerekekre a dinoszauruszok. Kislányok és kisfiúk ugyanolyan rajongással viseltetnek ezek iránt a soktonnás, sokméteres, sok millió éve eltűnt élőlények iránt. Legyen szó mesekönyvről, mesefilmről, társasjátékról, műanyag vagy plüssfiguráról, a siker a 3–10 éves korosztály körében garantált.

Minden gyereknek vannak állatos korszakai. Az imádat tárgya, vagyis alanya változatos, van, aki a mackókat szereti, van, aki az oroszlánokat, és van, aki a lovakat. A valaha létezett állatok közül azonban valószínűleg a dinók rajongótábora a legnépesebb, ráadásul rettentő újuló információrengeteggel szolgálnak nekünk is.

A Patagónia óriásai – Argentin dinoszauruszok kiállítás éppen ezért még a felnőtt látogatóknak is érdekes. Ráadásul – mint azt a dinókultuszból mindeddig méltatlanul kimaradt argentinok hangsúlyozzák – Argentína területén, a Holdvölgyében éltek a legnagyobb és legősibb példányok. Méghozzá igen különleges tulajdonságú fajok, például a Rebbachisaurus, az egyetlen Sauropoda, amelynek gyomrában gyomorkövet találtak. Ez segített neki megőrölni az egészben lenyelt fákat. Ez a felfoghatatlan méretű, 10 tonna súlyú és17 méterhosszú állat mégis kevésbé ismert, mint a legtöbb, Észak-Amerikában élt dinoszaurusz.

A Magyar Természettudományi Múzeum különtermében látható időszakos kiállításon a csontvázak látványán túl sok érdekes információval is szolgálnak, és van több kis helyszín, például óriáspuzzle, kvízjáték is, no meg színező és egy kisfilm, bár ez sajnos nem magyar szinkronnal. Igaz, a gyerekek a dinók hangját így is élvezik, a szülők meg mesélhetnek közben, vagy magyarázhatják a képsorokat, hogyan éltek és miért haltak ki az őslények. Nem kell megijedni, a dinókedvelő gyerek mellett mindenki dinószakértővé válik akarva-akaratlanul. És ha már ott járnak a Ludovika téri épületben, semmiképpen se hagyják ki a múzeum állandó kiállítását – ott is vannak dinoszauruszok –, nagy élmény, és akár félnapos jó móka is kerekedhet belőle, mert itt nem megáll, hanem elrohan az idő.

I!

BEZÁR: 07. 31.

HELYSZÍN: Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest VIII., Ludovika tér 2–6.)

CÍM: Patagónia óriásai – Argentin dinoszauruszok

JEGYÁR:1950 Ft, 6–26 éves korig és 62 éves kor fölött1050 Ft

 

PÁROS

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

Január 6.

Jeanne D’Arc 601 éve született, amikor Magyarországon először forgatott jószág szárazmalmot.

Január 7.

Épp befejezte, Thomas Stevens hároméves Föld körüli biciklitúráját, amikor 127 éve megszületett a legköltőibb észt patikus, Oskar Luts.

Január 8.

55 éve hunyt el Horthy Miklós özvegye. Aznap iktatták Charles de Gaulle-t elnöki tisztségébe.

Január 9.

Caroline Herschel csillagász csak 70 éves kora után lépett ki bátyja árnyékából. Amikor 166 éve meghalt, már folyt a milánói dohánybojkott.

Január 10.

80 éve végezték ki Marinus van der Lubbét a Reichstag felgyújtásáért, aznap született Dobsa Sándor zongorista.

Január 11.

139 éve született Reinhold Moritsevich Gliere zeneszerző, és ekkor hunyt el Luppis János, aki „feltalálta” a torpedót.

Január 12.

Egyikük jogot tanult, másikuk osztrigakalózként szelte a tengereket. 138 éve született Molnár Ferenc és Jack London.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.