Csak neked

Különös jókedvvel és bőséggel fogadja látogatóit a Retronom.hu. S meglepetéssel is: sosem jutott volna eszembe, hogy az 1900-ban készült rokka vagy az 1903-as CB-telefon is lehet retroid tárgy.

Mondhatnák, hogy akkor II. Lajos gyermekkori koponyáját is tessék belepasszítani a képtárba, másfelől viszont senki sem véste még gránitba, hány évet kell visszaszámolni, hogy valami retróvá nemesülhessen. Ami azt illeti, nagyon is megfelel a százéves merítés, tágabb a panoráma, rémesebb az élvezet.

Az oldal nem erőlteti a retro atmoszférát, nem látjuk sem az obligát tónusokat, a jó öreg Wartburg-zöldet vagy IFA-kéket, sem a kötelező tipográfiai kűröket. Az arculat nem több és nem is kevesebb, mint tisztességes, közepesen modern produkció.

A fő lapon e sorok írásakor a meghaladottnak vélt analóg fényképezés dicséretéről szóló két hónapos bejegyzés alatt a legfrissebb leletek tárulnak a néző szeme elé. Hangulatos családi fotográfiák figyelhetők meg, szépemlékű elektronikai berendezések fotói sorjáznak, legfelül egy Philips deck 1978-ból. Aki a képre kattint, komplett galériát talál az eddigi Philips-gyűjtésről, olyan csemegékkel, mint a Modern Vevő készülék 1930-ban a Lantos magazinban megjelent hirdetése vagy a Philips képlemezjátszó (!) 1983-as reklámja. A jobb szél Friss nevezetű blokkja tele van örömforrásokkal, mint a Film, Színház, Muzsika 1978-as címlapja, amelyen Esztergályos Cecília és Bujtor István borul össze a BÚÉK című film apropóján, a Halálfejes Harcos nevű akciófigura (1990–1999) vagy a Szabad Ifjúság 1950-es képes cikke. Made in USA a címe, és nyilván az imprlizmus honi áskálódását szándékszik leleplezni: a könyvkereskedések árnyékos zugaiban hál’ istennek felbukkan egynémely Gorkij, de igazából mindent az ócska, nyugati illetőségű ponyva borít be, plusz Márai, pfuj.

A site szíve és lelke a Kategóriák menüpont alatt tárul fel, ahol az olvasó évszám (1900–2000) és címszó szerint is kereshet. Ilyen címszóból ötvenhetet találhatni, a felhozatal tehát pazar. A fotók darabszámát illetően az építmény, város kategória vezet 1683-mal, az elektronika, a háztartás, a játék és a közlekedés-utazás követi ezer fölött. Izgalmas a Retro Piac szolgáltatás is keres és kínál rovattal, ahogy kell. Elképesztő, mi mindenhez hozzá lehet jutni, de még hihetetlenebb, hogy ki mire vágyik. Van, aki kisházhőmérőre, van, aki szovjet bimbamcsengőre, más vadásztölténygyári távirányítóra (Munkácsy VT típusú televízióhoz), Vuk-mintázatú ágyneműhuzatra, Liberó (külső) pelenkavédőre, s ez sem vicc: Zoltán Erika 1990-es, Csak neked című bakelitjére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.