Veszteséglistáink

Irigyeljük azokat az olvasókat, akik semmilyen jelentős kulturális eseményről sem maradnak le. Mi mindig félünk, hogy valami elkerüli a figyelmünket, és nem számolunk be róla időben. A múlt év gyors értékelése céljából kilenc belső és külső munkatársunk ugyanarra a hat kérdésre válaszolt.

1 Mivolt az év pozitív kulturális meglepetése?

2 Mivolt az év legnagyobb kulturális vesztesége?

3 Melyik kortárs magyar irodalmi művet kellett volna még elolvasni?

4 Melyik színházi előadás maradt ki, aminek nem kellett volna?

5 Milyen komoly- vagy könnyűzenei eseményre nem jutott idő?

6 Melyik kiállítást kellett volna még megtekinteni?

 

Csákvári Géza Lapunk belső munkatársa, filmcikkek szerzője, a CineFest művészeti igazgatója.

1 Örültem a Szász János rendezte A nagy füzet Kristály Glóbuszának. Ez az első magyar fődíj az 1946-ban alapított Karlovy Vary-i fesztivál történetében. Kár, hogy a gálára már csak a német koproducer maradt ott, hogy kiélvezze a dicsőséget.

2 Tarr Béla elüldözése az országból. Így az egyetlen magyar filmrendező, akinek a világon mindenhol ismerik a nevét, most a Balkánt erősíti.

3 Csurka István A hatodik koporsóját. Mert régen ő drámaíró volt.

4 Csak egyszer mentem el megnézni a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című Alföldi-rendezést. Valamint, hogy nem vittem rá el akkor még egy embert. Hogy lásson és értsen.

5 Az a baj, hogy én elmentem, de nem jött a Szigetre hiába hívták dupla gázsiért a System of a Down-t. Az amerikai örmény együttes tagjai nem tették a lábukat annak az országnak a földjére, amely kiadta az azeri baltás gyilkost.

6 Atavaly év végi-idei év eleji Murder – Gyilkos tárlatot a Vörösmarty téren bűn volt kihagyni.

 

Doros Judit Lapunk egri és miskolci tudósítója, könyvkritikus, novellista, tárcaíró.

1 Meglepett, hogy az átalakítások után nem omlott össze a múzeumi rendszer, túlélték a filmklubok, a közszolgálati adókon is vetíteni merték A tanút.

2 ABástyasétány 74-et viszont nem vetítették. S hogy az Európai Digitális Könyvtárhoz még mindig oly keveset tettünk hozzá.

3 Mindegyiket, ha sztárpletykákat olvastam helyettük.

4 Utólag a Nemzeti Színház valamennyi elmulasztott előadását bánom.

5 Amelyikre nagyon akartam, Bobby McFerrin és a Győri Filharmonikus Zenekar közös koncertjére az iszonyatos márciusi hóvihar közepette is eljutottam. Ezt ajándéknak veszem, így nem lenne fair a többi miatt panaszkodnom.

6 Robert Capát még meg kell néznem a Nemzeti Múzeumban. De: aMai Manóbanjanuár első napjaiban még látható a Fotográfia felsőfokon (Válogatás Howard Greenberg gyűjteményéből), ezt mindenkinek szeretettel ajánlom. Miként Antwerpenben a Museum Plantin-Moretust. Egy nyomda és lakóház, ami pontosan úgy néz ki, mint 400 évvel ezelőtt, tán még Rubens festményei és metszetei is ugyanott vannak, ahová a mester annak idején letette őket. Kellenek az ilyen biztos pontok a túléléshez.

 

Fáy Miklós Lapunk zenekritikusa, színház-, film- és ételbíráló, tárcaíró.

1 Caravaggio a Szépművészetiben – annyiszor látogattam meg már Keresztelő Szent Jánost Rómában, hogy ideje volt már egyszer neki is visszaadni a vizitet.

2 Eltűnt a Sanyi és Aranka Színház – csöndben és feltűnés nélkül, de nem csak nekem hiányzik.

3 Barnás Ferenc Másik halál – valaki mindig kölcsönkéri, és hónapokig kotlik rajta.

4 Pintér Béla-összes az Átriumban – nem lehet beférni. 

5 Az Il Giardino Armonico a Mü-Pában – pont egy napra esett A velencei kalmár bemutatójával, most sem tudom, vajon jól döntöttem-e.

6 Robert Capa a Nemzeti Múzeumban, mindig azt hiszem, hogy én ezt tulajdonképpen már láttam. Horeczky Krisztina Lapunk tánckritikusa, ír könyvekről és színházi előadásokról is.

 

Horeczky Krisztina Lapunk tánckritikusa, ír könyvekről és színházi előadásokról is.

1 Az elmúlt év pozitív kulturális meglepetésével ez idáig elfelejtettek meglepni.

2 Az év kulturális veszteségének tartom a mindkét politikai oldalon tomboló Kulturkampfot, és ennek egyik káros következményét, az agitációs kvázi művészetet.

3 Azt hiszem, már régen nincsen olyan hazai, kortárs irodalmi mű, amelynek a kihagyása sopánkodásra késztetne engem, de az Év Legjobb Magyar Regénycímének alternatív díjára javasolnám a Szíved helyén épül már a Halálcsillagot Cserna-Szabó Andrástól.

4 ASzikszai Rémusz rendezte I. Erzsébetet jövőre fogom bepótolni a Szkéné Színházban.

5 Traumatikus, hogy nem lehettem jelen a The Rolling Stones Hyde Park-beli koncertjén; kár, hogy elmulasztottam a Metropolitan-beli Anyegin élő HD-közvetítését, Netrebkóval.

6 Sajnálom, hogy nem láthattam a londoni David Bowie-kiállítást a Victoria&Albert Museumban.

 

Kácsor Zsolt Író, lapunk debreceni tudósítója, a Kétfejű veréb sorozat szerzője.

1 Az eddig költőként ismert Borbély Szilárd prózai remekműve, a Nincstelenek.

2 ANemzeti Színház társulatának szétverése az Orbánisztánban szolgálatot teljesítő Vidnyánszky Attila által. Örök szégyene marad.

3 Mindegyik olvasatlan könyv miatt, kivétel nélkül.

4 Az idén Pintér Béla egyetlen rendezését sem láttam, s ebből kiderül, hogy nem csak tájékozatlan tuskó vagyok, de sznob is.

5 Komolyzenében elmulasztottam a Metropolitan Opera Anyegin-előadásának élő közvetítését a MüPában, sőt még a Quimbyt sem láttam a Szigeten.

6 Lemaradtam Nemes Csaba áprilisi tárlatáról a budapesti Knoll Galériában – nemhiába mondtam én, hogy tuskó vagyok!

 

Kelen Károly Lapunk főmunkatársa, a Népszabadság Magazin szerkesztője.

1 Mindig meglep, hogy még kiadnak verseket, és hogy van versolvasó ember. Időskori szerelmes verseivel Takács Zsuzsa, elbűvölő életszemléletével a vajdasági Csík Noémi nyűgözött le. De az év szenzációja nemrég jött ki, a címe: Tandori light.

2 Meglepett, hogy vannak, akik állítják, a szocialista kultúrpolitika – az Aczél Györggyel a népiek ellen kötött paktum – eredménye, hogy itthon és külföldön is (!) kik lettek sikeres szerzők. Azt hiszik, nem a minőség, hanem a politikai-ideológiai beállítódás a döntő a művészet megítélésében.

3 Király Levente, Grecsó Krisztián, Cserna-Szabó András remélem, nem olvassa ezt. De ha olvastam is Kiss Noémit, Tóth Krisztinát, Tompa Andreát, maradt ki női szerző is: Szécsi Noémi, Czapáry Veronika, Ljudmila Ulickaja…

4 Mindenki Pintér Bélát fogja mondani, de én leginkább azt sajnálom, hogy nem mentem el a Johanna a máglyán bemutatójára a Nemzetibe, mert most már biztosan nem nézem meg.

5 Valahogy sosem jutunk el az A38 Hajóra, pedig ott történnek a dolgok. Igaz, legalább nem kidobott pénz, amit az enyémből a közszolgálati adókra költenek: az ott felvett koncertekért érdemes – szigorúan éjfél után! – odakapcsolni.

6 Roskó Gábor kiállítása Debrecenben, Gerhes Gáboré Pesten, nem láttam a Beatnemzedék- (Allen Ginsberg) kiállítást a Ludwigban, de az még nyitva van!

 

Papp Sándor Zsigmond Író, lapunk belső munkatársa, a heti Könyvszemle szerkesztője.

1 Az év kellemes meglepetése, hogy a könyvszakma, ha lassan is, de talán kezd kimászni a gödörből. Az idén sok jó és izgalmas könyv jelent meg, s ami külön öröm: az idei Nobel-díjas Alice Munro öt könyvét is lehetett olvasni magyarul a díj kihirdetésének pillanatában. A tavalyi Nobel-díjas Mo Yan első magyar regénye is megjelent.

2 Az állami díjak presztízsének elvesztése. Számos olyan elismerést adtak ki az idén, ami után magyarázkodni kellett, vagy netán vissza is vonni. És a József Attila-díjak körül sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet.

3 Esterházy Péter új regénye. De már ott van az éjjeliszekrényen.

4 Az Alföldi-féle Nemzeti Színház utolsó előadásaira egyszerűen nem tudtam eljutni.

5 Szégyen, nem szégyen, de az Andrea Bocelli-koncertre elmentem volna. Néha a giccs is jót tud tenni.

6 Chagall és Ámos, Nemzeti Galéria.

 

Szemere Katalin Lapunk belső munkatársa, színházi újságíró, a NolPresszó című videosorozat készítője.

1 Az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházat, valamint a Pintér Bélát és Társulatát övező közönségszimpátia: mindkettő bizonyos előadásaira nehezebb volt jegyet szerezni, mint a nyolcvanas években a Macskákra.

2 Hosszú a lista, a könyvégetéstől és szoborrongálástól a Magyar Művészeti Akadémia aránytalan helyzetbe hozásáig, de ami a legfájóbb: a politikai megfelelés kényszere a művészetben.

3 Sok a restanciám, többek között Borbély Szilárd prózakönyve, a Nincstelenek és Tompa Andrea regénye, a Fejtől s lábtól.

4 Hetekig másról sem beszéltek a kollégák, ismerősök, mint a Szépművészeti Múzeumban játszott Ganymed Goes Europe – 12 festmény, 12 irodalmi szöveg, 12 színész című előadás. Nos, ezt bután elszalasztottam.

5 Lemaradtam a Metropolitan-közvetítésekről, de láttam-hallottam élőben Jonas Kaufmannt az Operában.

6 Azt mondják, bánhatom, hogy nem mentem el a Kieselbach Galériába a Titkos gyűjteményre. Az vigasztal, hogy Győrben jövő március végéig megnézhetem.

 

Torma Tamás Lapunk építész kritikusa, az Ezüst Ácsceruzadíj kitüntetettje.

1 Azzal, hogy 25 év után újra van államilag támogatott művészet, és így nosztalgikusan visszatért a 2T világa is (támogatás, tűrés, mert tiltás azért nincs már), viccesen felértékelődött néhány független/tűrt kulturális produkció „üzenete”. Újra olvashatunk a sorok között, újra 1983-ban érezhetem magam.

2 Apénztelenségem, az, hogy nincs miből elég könyvre, filmre, koncertre költeni. Azt hiszem, ezzel nem csak én vagyok így.

3 Achilei Roberto Bolano nagyregényeinek még mindig nem jutottam közelébe. Híre alapján mondjuk a Vad nyomozókról könnyen el tudom, képzelni, ahogy az állólámpa sárga fénykörében, egy fotelba befészkelődve felütöm. (Így ugyan soha nem olvasok – a fotel mellett nincs is állólámpa –, de a fejemben mindig ez az ideál tipikus kép jelenik meg az olvasásról.)

4 Alegújabb Pintér Béla kimaradt… 

5 Azt hiszem, a soproni VOLT Queens of the Stone Age koncertjén ott kellett volna lennem.

6 Adebreceni MODEM Halálos természet kiállítása. (Harmincas művészek munkái arról, hogy a XXI. század elején kedves szörnyektől állatpreparátumokig milyen köztes, hibrid lények népesítik be a képzőművészet magyarországi univerzumát. Kedvencem Fülöp Gábor Katicák szobra, amin sok ezer katica rejt el egy női alakot.) Pedig már egészen a közelben voltam. Aztán mégsem.

A Marc Chagall–Ámos Imre-kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában
A Marc Chagall–Ámos Imre-kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.