Magyar dizájner az Emil-előadás hátterében

Nem mindennapi karrier előtt áll Balogh Zsolt: a 2004 óta Londonban élő videodizájner legújabb munkája, az Erich Kästner regényéből készült Emil és detektívek című darab vetített digitális háttere a minap debütált a National Theatre-ben.

A színpadi produkcióban a fiatal Emil kalandjait követhetjük a húszas évek veszélyekkel és meglepetésekkel teli éjszakai Berlinjében. A darabban az épített díszletekre nyolc digitális projektor vetíti a nagy német rendező, Fritz Lang expresszionizmusa ihlette stílusban a helyszínek sokaságát, amelynek tervezésével és animálásával a magyar művészt bízták meg. A brit napilapok elismerően írtak a produkció varázslatos és ötletgazdag látványvilágáról.

Balogh Zsolt neve nem cseng újonnan a Angliában. Tavaly robbant be a köztudatba, amikor a 2012-es londoni olimpia emlékezetes nyitóshow-jának pazar videóit tervezte és készítette. Legutóbb pedig a Victoria and Albert Museum nagy David Bowie-kiállításának mozgóképes és hanginstallációit valósította meg.

Balogh Zsolt eleinte egy építészeti látványtervező stúdióban készített CGI-animációkat, 2007-ben jelentkezett az NFTS-re (Nemzeti Film és Televízió Iskola), ahol a hagyományos filmtrükktechnikákat (pirotechnika, prosthetics, modellkészítés stb.) és a digitális effekteket egyaránt oktatták. A diploma megszerzése után nem szerződött el gigaprodukciókhoz, hanem szabadúszóként kezdett el dolgozni. Így kevesebb pénzből és gyorsabban kell dolgoznia, viszont sokkal nagyobb teret kap munkájában a kreativitás és az egyéni stílus. Aminek – úgy látszik – a világhírnevet köszönheti.

A londoni Nemzeti Színházban Balogh Zsolt videói játsszák a díszlet szerepét
A londoni Nemzeti Színházban Balogh Zsolt videói játsszák a díszlet szerepét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.