Markó Iván társulata felfüggesztette működését

Pénzhiány miatt felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett – tájékoztatta Markó Iván, a társulat vezetője hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint a „Magyar Fesztivál Balett 17 évi működés után, anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését”. Markó Iván a társulat nevében is köszönetet mondott „annak a sok százezer nézőnek”, aki 1996 óta figyelemmel kísérte a Magyar Fesztivál Balett előadásait.

A bejelentés meglepő, különösen annak fényében, hogy – mint tavaly ősszel megírtuk – a Magyar Fesztivál Balett működésének támogatására 130 millió forintot kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, Balog Zoltán tárcavezető közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntése nyomán. Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból folyósították. Mint ugyancsak hírül adtuk, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) szakmailag és morálisan is felháborítónak tartotta a rendkívüli kormányzati intézkedést, rámutatva: az alapítványként működő szervezet a hatályos előadó-művészeti törvény szerint csak ugyanolyan pályázati támogatásra tarthat igényt, mint a többi független táncegyüttes.

Ráadásul Markó társulata már 2012 tavaszán is kapott – tisztázatlan körülmények között – 25 millió forintot a kormánytól, miközben nem volt olyan akkori adatbázis, amely szerint várható lett volna akár egyetlen előadásuk is a közeljövőben. Mint a FESZ elnöksége írta: Markó társulata a megelőző években sem teljesítette a játszóhellyel nem rendelkező táncegyütteseknek a törvény által előírt évi 20 előadást.

Markó Iván kérdésünkre, hogy mi indokolja társulatának kiemelt támogatását, akkor annyit válaszolt: olvassuk el Horeczky Krisztinának a magyar táncművészet belföldi és külföldi helyzetéről írott cikkét. (Emlékeztetőül: lapunk tánckritikusa kemény szavakkal bírálta a művész újabb kori tevékenységét.)

Nem mellékesen: az összes független táncegyüttes működésére fordítható pályázati támogatás összesen 212 millió forint volt, amelyet 54 társulat között osztottak szét. Becslések szerint kétszáz struktúrán kívüli társulat lehet Magyarországon, az aktívak száma ötven körül jár. Ők kérték a működési támogatást. Hetven százalékuk budapesti.

– Nincs mondanivalóm – mondta győri tudósítónknak a telefonba Markó Iván. Arra a kérdésünkre, hogy elhatározása végleges-e, annyit felelt: azt csak a jóisten tudja. – Sokan hívták telefonon a döntése után? – tudakoltuk tőle. – Sokan, de senki sem ígért pénzt a folytatáshoz. A nincsből meg nem lehet társulatot fenntartani – jelentette ki a balettművész. (Munkatársainktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.