Tandori, az egzisztencialista

Egy könyv a –fordításkötetekkel együtt – több százból. Egy újfajta könyv: már megjelent és új versekkel, szerzői versmagyarázatokkal és illusztrációkkal. Meg egy kiállítás a zsírkrétarajzokból a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Tandori Dezső 75 éves.

Szerzői magyarázatok értőknek, akik nem értik:

„Mindig élet-halál volt

Mindenszentek éri(k) el a max. fokot, öt csillag, és a Töredék… s a Londoni Mindenszentek 5 alattiak, a Madárzsoké megvan 5 alá, szintén, és a kötetbéliek mindig 4,6-4,7 felettiek, köztük a festős impresszionista költemények – két dolgot érdemes megfigyelni elemi hatásuk mellett, már ha van: a magas technikai fokokat meg a lendület s erő egységét. E művekkel francia krémest csináltam, kemény és rezeg… miközben a filozófiás darabok szellemi dolgát máig nem érik el az állítólagos értők, mit, legenda!” Ez megint elmerülős könyv, bele lehet süppedni, és nehéz kikeveredni, hiába könnyít Tandori maga. Az ő könnyítései!

Mert amióta először olvastam, foglalkoztat például ez a vers:

Táj két figurával

Hh6

Hg4

Hf6

Hh7

c5 Hg5

c6 He6

c7 Hd8

c8H

Gondolnák, hogy többoldalas elemzések születtek róla?! Élnek a sakkfigurák (?), van mit gondolni róluk. Ahogy a kiemelésben lévő versről is. Kérdés, hogy a fent is látható Tandori-illusztráció segít-e benne.

I!

12. 08.

KEZDÉS: 16.00

HELYSZÍN: Pető Irodalmi Múzeum (Budapest V., Károlyi M. u. 16.)

CÍM: Tandori 75

SZERZŐ: Tandori Dezső

CÍM: Tandori Light / Elérintés

ILLUSZTRÁTOR: Tandori Dezső

KIADÓ: Scolar, 256 oldal

ÁR:2990 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.