Eszenyi Víg napjai

Csupán formalitás a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt új pályázat. Sem Tarlós István főpolgármester, sem a többséget adó Fidesz-frakció nem kíván kultúrharcot, illetve kampánybotrányt a választások előtt.

A városvezetés könnyű szívvel meghosszabbítaná a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mandátumát a választások utánig, de köti őket a törvény. A művészeti intézmények támogatásáról, illetve sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as jogszabály szerint csak az a színház kaphat állami támogatást, amelynek élén pályázat útján kiválasztott igazgató áll. Márpedig a normatívára minden művészeti intézménynek nagy szüksége van, ezen szabály alól a mégoly sikeres Víg-, illetve Pesti Színház sem kivétel. A pályázatot tehát ki kellett írni. A tétje azonban korántsem azonos a korábbival. Akkor Eszenyi és kihívója, Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője valóban hihette, hogy pályázatuk megmérettetik. Legalábbis városházi Fidesz-mércével. Most szó sincs harcról. A városvezetés csak a választások után akar színt vallani. Addig pedig vigye a színházat a jelenlegi igazgató tovább. A döntésről vélhetőleg Balázs Pétert is értesítették, aki ezek után várhatóan el sem indul a pályázaton. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy a Fidesz és Tarlós István hosszú távon is Eszenyi Enikőt látná szívesen a teátrum élén.

Eszenyi Enikő és a Vígszínház társulata
Budapest, 2011. május 25. Az esemény résztvevői állnak Eszenyi Enikő, a színház igazgatója (elsö sor, k) körül a Vígszínház 2011/2012-es évadáról tartott sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs

A választások után – reményeik szerint újra többségi pozícióból – hirdethetnek nekik tetsző eredményt. Ezt támasztja alá a szocialisták által beterjesztett indítvány elutasítása is. Az MSZP ugyanis az eredeti forgatókönyvnek megfelelően öt évre választott volna színházigazgatót. A fideszes képviselők viszont egyszerűen meghosszabbították volna egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Emellett kardoskodott a szakmai bizottság egyik tagja is. A városvezetés első körben eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, a második fordulót pedig csak másfél évre hirdette meg. A Fővárosi Közgyűlés novemberi ülésén az új pályázat kiírása mellett arról is döntött, ha a pályázati eljárás 2014. január 31. napjáig nem zárul le, akkor 2014. február 1-jétől az új vezető kinevezéséig a jelenlegi ügyvezetőt, Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Mint már többször beszámoltunk róla, szeptemberben eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés az előző vígszínházi pályázatot, amelyre ketten adták be elképzeléseiket: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, valamint Balázs Péter. Eszenyi mandátuma két hónap múlva, január végén jár le. Hivatalosan nem indokolták a főváros vezetői, miért eredménytelen a pályázat, de információink szerint az okok között az szerepelt: egyikük sem kapta meg a szakmai bizottság többségi szavazatát, valamint mindkét üzleti tervet hibásnak vélték.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek adott novemberi interjújában úgy fogalmazott: „A világon semmi bajom nincs Eszenyi Enikővel. Nem neveztünk ki a helyére senkit. Szubjektív véleményem, hogy nem is fogunk. Valószínűleg meghosszabbítjuk egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Új igazgatót majd akkor nevezünk ki, ha már nincs kampányhangulat, és épeszűen lehet ezekben a kérdésekben dönteni”. Balázs Péter lapunk kérdésére elmondta, nem nyilatkozik arról, megpályázza-e újra a Vígszínház igazgatói posztját, ez derüljön majd ki a beadási határidő után. Eszenyi Enikő az első pályázat eredménytelenné nyilvánítása után bejelentette: újra pályázna, tovább szeretné vezetni a Szent István körúti teátrumot, és ezt tegnap közleményben is megerősítette.

A Vígszínház gazdasági igazgatóját megkérdeztük, mennyiben befolyásolja a Víg működését, hogy öt helyett csak másfél évre írják ki a pályázatot. Mint Csóti József elmondta: amúgy sem tudnak hosszú távra tervezni, öt évre sem, mivel a következő évi támogatás összegét sem ismerik előre, a fenntartói megállapodásban pedig nem szerepelnek anyagi kondíciók. 2013 decemberében például még nem tudni, mekkora összeggel kalkulálhatnak jövőre, a már közzétett állami költségvetési számokból rájuk eső rész ugyanis csak töredéke a támogatásuknak.

Inkább hatásköri, jogosultsági kérdést vet fel, ha a másfél évre kinevezett direktor mandátuma júniusban jár le, mi lesz így a 2015–2016-os műsorterv előkészítésével. A következő szezont minden évad májusában hirdetik meg, és már tavasszal elkezdik a bérletmegújítást is. Ebben a konkrét esetben nyilván a fenntartó önkormányzat dönt majd arról, változás esetén ki és hogyan tervezze meg az évadot.

Az Emmi is beszáll

Az első körben szintén eredménytelenül végződött, a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot a Vígszínházéval ellentétben nem ismétlik meg, legalábbis egyelőre. Ennek oka: hosszú tárgyalások után január elsejétől a nemzeti kategóriába sorolt teátrumot átveszi az állam a fővárostól – tudtuk meg Kerényi Miklós Gábortól, a nemrég hungarikumnak minősített magyar operettet nevében is népszerűsítő intézmény vezetőjétől. Így ezt az igazgatói pályázatot – feltehetőleg hosszabb időszakra – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) írja majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.