Az etyeki idő fogságában

– Akkor most egyszerre mindenki ugorjon fel, és amikor földet ér, kezdjen el remegni. Nagyon rosszul van, épp most utazott vissza a középkorba. Nézzetek körbe, és kezdjetek el látványosan rettegni – hangzik el a papíron egyszerűnek tűnő, ám a valóságban hitelesen igen nehezen kivitelezhető instrukció Emil Goodman rendező szájából.

Aki, tegyük hozzá, igazi mókamester: úgy tudja az embert cikizni, hogy a szavait még csak csipkelődésnek sem vesszük, elvégre, ha már elérte azt, hogy önmagukon röhögjenek művelt és komoly emberek, biztosan tudhatjuk, a hatalom az ő kezében van. De hogy kerültünk ebbe a bizarr szituációba? A válasz: önként és dalolva. Hogy hol? Etyeken, a Korda Filmparkban.

A kiállítóközpont a benne lévő interaktív filmtörténeti tárlattal, a hozzá tartozó étteremmel tavaly júliusban nyitotta meg kapuit az ötéves Korda Stúdióban. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában, egymilliárd 191 millió forint összköltséggel valósult meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv 595 millió forinttal támogatta. Az etyeki létesítmény turisztikai vonzerejét főleg a két épített díszlet képezi: a Hellboy által itt hagyott, kissé már ütött-kopott New York-i utcadíszlet mellett a Borgiák középkori díszletvárosa (egy kolostor, a katedrális és a körülöttük lévő falu), amelyet a látogatók be is járhatnak. Sőt színészként is színre léphetnek az úgynevezett Filmbuilding programban: ennek keretében egy hollywoodias játékfilm előzetese készül el, a látogatók pedig belekóstolhatnak a forgatások hangulatába, a színészek és a stábtagok munkájába. A résztvevők a kapott storyboard-forgatókönyv segítségével és a rendező – a már említett Emil Goodman művésznevet viselő Szabó András – utasításai alapján aktív részeseivé válhatnak az éppen forgó film elkészítésének.

A Filmbuilding program 2012 márciusában indult. Első körben egy New York-i katasztrófafilm szereplői lehettünk: a stock jelenetek alá vágott félelmetes zene és a néhány hightech trükk következtében tényleg egy nagy amerikai blockbuster előzetesében találta magát a vállalkozó szellemű vendég. Az alkotóstáb nem tréfál, amit délelőtt rögzítenek, azt gyorsan „összedobják”, így ebéd után meg is lehet nézni a stúdió vetítőjében, kellőképpen kicsinosítva. A Korda Filmpark szerint ez a szolgáltatás nagyon népszerű, ugyanakkor beszédes, hogy legtöbbször cégek veszik igénybe, csapatépítő tréningek keretében.

A filmpark bővítette a programot: novembertől új film van „műsoron”, Az idő foglyai című, hatperces időutazásos kisfilm, mely igény (vagy ha úgy tetszik, a pénztárca) szerint akár „bontható , illetve felezhető” is. A kerettörténet alapján a program résztvevői látogatóként érkeznek egy szupermodern laboratóriumba, hogy megtekintsék a tudósok legújabb fejlesztését, az időgépet. A berendezés váratlanul meghibásodik, és a gyanútlan vendégeket a középkorba és/vagy a jövőbe repíti, onnan pedig nem kevés akció után juthat vissza a csapat. A teljes film leforgatása egyébként nem rövid elfoglaltság (egész napos műtét), mivel műteremben, úgynevezett green screen előtt is kell forgatni, amelynek kényelmességét csak akkor érti meg igazán az ember, ha órákon keresztül a középkori faluban ugráltatja Emil Goodman és csapata. Persze nem muszáj forgatni a Kordában, aki belelkesült a filmkészítéstől, az utószinkronban is kipróbálhatja magát a Wild Tracks, magyarul Vadsáv nevű programban – ez a témapark másik kedvelt programja. Itt a majd két évtizedes hollywoodi múlttal rendelkező hangmérnök-szinkronrendező, Lukács Ferenc kezei közé kerülhet az érdeklődő: a szakember vezetésével híres magyar és nemzetközi filmalkotásokból választott, többszereplős részletek utószinkronizálásában lehet részt venni. És bohócot csinálni magunkból.

 

Egész napos kalandok megrendelésre
Egész napos kalandok megrendelésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.