Új gyakorlótér

A cirkuszművészek Hungária körúti gyakorlótelepén, szinte napra pontosan egy esztendővel ezelőtt tökéletes fejenállást mutatott be Simon Árpád, akkor 85 éves artista. A megható mutatványra azon a sajtóeseményen került sor, amelyen a Magyar Cirkusz és Varieté (Maciva) és a Fővárosi Nagycirkusz vezetősége, valamint néhány artista újságírók jelenlétében elbúcsúzott a gyakorlótelep két lebontásra ítélt épületétől: az évek óta üresen álló és gyalázatos állapotban rogyadozó állatháztól, valamint a hasonlóan lerobbant Hippodromtól. A búcsú perceit követően a markológépek azonnal megkezdték a bontást, demonstrálva, hogy mihamarabb el kell készülnie az épületek helyére tervezett új, minden igényt kielégítő, korszerű cirkuszcsarnoknak, amely nemcsak a gyakorlás lehetőségeit bővíti, de még kisebb műsorok, vizsgaelőadások megtartására is alkalmas lesz.

Az elmúlt hét vége óta erről már jelen időben beszélhetünk, mert a Maciva és a cirkusz vezetői, több artista, (köztük Simon Árpád, aki ezúttal már nem mutatott be fejenállást, de a fiatalokat változatlanul tanítja!) jelenlétében átadta az új létesítményt. Az eseményen Halász János kultúráért felelős államtitkár is megjelent, aki arról beszélt, hogy a kormány milyen erőfeszítéseket tesz a kultúráért, azt szerencsére nem jelentette be, hogy a jövőben a cirkuszművészetet is az MMA, személyesen Fekete György ölelő karjaiba terelné, és ez felettébb örvendetes.

Hanem a 902 négyzetméteres épület tényleg nagyon szép. Benne a Fővárosi Nagycirkusz porondjával azonos méretű gyakorlómanézs is kialakítható, kupolájának magassága csaknem 12 méteres, a bemutató- vagy vizsgaelőadások idején 132 fő részére lehet ülőhelyet kialakítani az épületben, amely egy átjáróhíddal csatlakozik a művésztelepen lévő másik próbahelyiséghez. Szó esett arról is, hogy a Hungária Cirkuszcsarnoknak keresztelt építmény lesz a központja a Jövő Cirkusza elnevezésű programnak, amely az artistaképzés szakmai és módszertani megújítását célozza, valamint a hazai artistaképzést kívánja jobban bekapcsolni a cirkuszvilág nemzetközi vérkeringésébe. Teret ad a kísérletezésre, az új cirkusz kívánalmainak megfelelő műsorszámok kidolgozására is. A cirkusz vezetői remélik, a kulturált körülmények mind több fiatal számára teszik vonzóvá az artistapályát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.