Pistabá

Fogalmam sincs, miért jó. Megmagyarázni meg tudnám, ahogyan ő is mindent. De minek? Nem tudom, mi hat benne, de van egy generáció (amely ráadásul most már több), amelynek tagjai kívülről fújják a mondatait, beleszövik a beszédükbe, különösen akkor, ha tudják, hogy az is hívő, akinek mondják.

Murányi András kollégámmal, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettesével percekig tudunk beszélgetni a modorában, a szóhasználatával. Helyesebben én csak kontrázok, András ebben verhetetlen, neki a mozgás is megvan.

De miért van az, hogy a Népszabadság megbízott főszerkesztője és a vezető sportorgánum tótumfaktuma együtt mondja: Besenyő Pista bácsi for president! Egyrészt ilyen a helyzet, ilyen országban élünk, sok-sok hétköznapi megnyilvánulás összegződik Besenyő István monológjaiban. Másrészt meg egy frászt, ez a karakter mindenhol működik. Pista bá’ ugyanis a bennünk lakozó emberi hülyeség maga. Az az énünk, amelyik –ahogy ő fogalmaz – olyan bunkó, mint a betonrépa. Látszólag ebből fakadóan nem intellektuális humor, pedig nagyon is az.

Mert valójában Besenyő Pista bácsinak mindig igaza van. Nemcsak azért, mert ezt mondja, hanem azért, mert levezetésében a legnagyobb hülyeség is okossággá változik, és viszont. Treníroz bennünket a mindennapjainkra, hogy ne lepődjünk meg, ha szembetaláljuk magunkat az epigonjaival.

– Mi ebben a vicces? – kérdezik azok, akiknek nem jön be a Besenyő család és a színpadon régóta már önálló életet is élő családfő humora. Akinek viszont vicces, az kívülről fújja a menésről, Pest megyéről, a térfogatnövelőről vagy a kőolajfinomítóról szóló eszmefuttatását.

Na, az utóbbiak üljenek a tévé elé vasárnap este, mert a Comedy Centralon visszatérő Besenyő Istvántól újra megtudhatják, hogy „mi hülyeség, mi nem az”.

I!

12. 01.

KEZDÉS: 19.35

CSATORNA: Comedy Central

 

ESKÜVŐK

SZÖVEG: ONGJERTH HANNA

November 25.

Mária Karolina Auguszta nápoly-szicíliai hercegnőnek nem kellett bemutatkoznia, hiszen nagynénjének lett a menye, amikor 169 éve hozzáment unokaöccséhez.

November 26.

A hatalomnak ára van. Ki tudná ezt jobban, mint I. Blanka, aki 611 éve ment hozzá nővére jegyeséhez, I ú Márton szicíliai királyhoz.

November 27.

Vajon bántotta-e a kiskorú Shakespeare önérzetét, amikor 431 éve elvette Anne Hathaway-t, hogy házasságukhoz engedélyt kellett kérnie apjától?

November 28.

88 éve lépett oltár elé Égető Mária és Nagy Imre.

November 29.

55 éve Ted Kennedy, 14 esztendeje pedig Milos Forman fogadott – többé-kevésbé – sírig tartó hűséget.

November 30.

Az először 689 éve frigyre lépő V. Lajos bajor herceg hitt a névmisztikában: mindkét feleségét Margitnak hívták.

December 1.

Habár Kim Basinger kedvéért férje még a vezetéknevét is megváltoztatta, 25 éve mégis elváltak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.