Megint ugrana a Fortepan

„Ezúttal nem ad, hanem kérni szeretne a 30 ezer képet számláló Fortepan” – tették közzé Facebook-oldalukon a legnagyobb magyar online fotógyűjtemény szerkesztői.

Az archívum főszerkesztője, Tamási Miklós érdeklődésünkre elmondta: a Fortepan indulása, 2010 óta gyökeresen megváltoztak a képes múlt iránt érdeklődő online olvasók keresési szokásai. Korábban ilyen-olyan helyszínekre bökve megkerestek egy képet. Egyre inkább látszik viszont, hogy ez önmagában már nem elég: tárgyakat, személyeket, eseményeket (és még sok mindent) is szeretnének megtalálni.

Szívesen elmerülnének a honi toronydaruk kies világában, kíváncsiak, milyen csudákat dob ki a kollekció, ha beütik, hogy „thonetszék” vagy ne adj’ isten: hogy nézett ki az április 4-i felszabadulási stafétafutás. Erre most nincs lehetőség, pedig a gyűjtemény van akkora, hogy ez a hiány már luxus. A Fortepannak – amely kizárólag önerőből és civil adományokból tölt be páratlan kultúr- és helytörténeti missziót – e pillanatban 22 ezer forintja van, ami nagyon kevés a továbblépéshez.

Ahhoz éppen 400 ezer forintra volna szükség, ennyibe kerülne a rendszerfejlesztés, amelynek nyomán két-három önkéntes napi egy-két órában elkezdhetné a fotográfiák tárgyi világára, hangulatára, legszűkebb környezetére jellemző kulcsszavazást, online címkézést. Lehetővé válna saját profil kialakítása is: a látogatók képgyűjteményeket állíthatnának össze és menthetnének el maguknak. A főszerkesztő reméli, hogy a munka már karácsonykor elkezdődhet. Aki segítene, keresse a honlapon a „donate” feliratú Pay Pal gombot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.