Nyald a s.ggét, télen, nyáron

Bár Gárdos Péter Szamárköhögés című filmjének legendás felszólításában egyes szám első személyű birtokos szerepel, azért így is érti mindenki, hogy miről van szó. A képmutató szolgaiságról és az elvtelenségről. Szerencsénkre Znamenák István rendező ennél sokkal finomabb és szellemesebb eszközöket használ válságkomédiájában.

Zavartalan kikapcsolódásban lehet részük a politikai szórakoztatóipar kedvelőinek. Antony Jay és Jonathan Lynn a legendás filmsorozat alapján írt Igenis, Miniszterelnök úr című darabját Faragó Zsuzsa és Ugrai István magyarították úgy, hogy az eredetileg is meglévő poénszerkezetek közül egy se menjen veszendőbe. Pedig már a brit szerzőpáros sem bánt kesztyűs kézzel a politikusokkal és az államigazgatás libériás inasaival, ahogy a cselszövő államtitkárokkal sem.

A siker zajos, a közönség hangosan és boldogan kacag, a válságkomédia működik. Minél nagyobb a baj, annál jobban esik a nevetés. A brit miniszterelnököt Hevér Gábor, kabinetfőnökét Alföldi Róbert alakítja – pompásan. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház új bemutatója parádés szórakozást nyújt, még azok is megenyhülnek az előadás alatt, akik amúgy nem szeretik az összekacsintós művészetet. Poén poén hátán, az élcek pontosak, a színészi játék fegyelmezett, ahogy egy komédiában kell.

Znamenák pontosan irányít mindent, a hol groteszk, hol burleszk stílbe még az is belefér, hogy a miniszterelnök két-három percet a dohányzóasztal alatt tölt. Az eredeti probléma (a kormányzati zsákutca és a demokratikusnak tűnő erkölcstelenség) Angliában igen régi. 1980-tól vetítették a BBC-nél azt a tévésorozatot, amelynek néhány évadja magyarul is megvehető. Annak idején Margaret Thatcher sem mulasztotta el a szatirikus sikerszéria egyetlen epizódját sem. A rajongótáborra alapozva még azon melegében megjelent a könyv is, a nyolcvanas évek legnagyobb kiadói sikereként. Magyarországon csak 2008 nyarán jelent meg. Hirschler András fordította londoni külszolgálata során még a kilencvenes években a saját maga szórakoztatására, kiadói háttér nélkül.

A filmsorozat a megtestesült közszolgálati produkció. A könyv tükröt tart. A darab feledteti a mindennapokat. Pedig azokról szól.

I!

11. 25., 12. 26.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Átrium Film-Színház (Budapest II., Margit körút 55. )

CÍM: Igenis, Miniszterelnök úr!

SZERZŐK: Antony Jay, Jonathan Lynn

RENDEZŐ: Znamenák István

SZEREPLŐK: Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Parti Nóra, Némedi Árpád

JEGYÁR: 3200–4200 Ft

 

A miniszterelnök szerepében Hevér Gábor
A miniszterelnök szerepében Hevér Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.