Listázott letöltések

A legális fizetős online zeneletöltésekből is készít mostantól toplistát a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesület (Mahasz). A lépés szemlélet- és paradigmaváltást jelent a korábban az online terjesztés összes formájára ellenségesen tekintő hanglemezkiadóknál.

A Gozsdu-udvarban, zenész celebek jelenlétében tartott tájékoztatót, amelyen a toplista-evolúció legújabb állomását bejelentették, technikai értelemben Jeszenszky Zsolt celebrálta. Szakemberről van szó, ráadásul olyasvalakiről, akinek van érzéke az öniróniához: utóbbit azzal is demonstrálta, hogy egy „Free Love & Music” feliratú piros pólóban érvelt a fizetős zeneletöltés mellett.

Mint kiderült, ma már van annyi működő és adatokat is szolgáltató online zenebolt Magyarországon – név szerint az iTunes, a Google Play, a Songo, a Dalok.hu és a Deezer hangzott el –, amelyekre támaszkodva össze lehet rakni egy épkézláb letöltési rangsort. Hogy tízes, százas vagy netán ezres nagyságrendű eladás kell a toplista élbolyába kerüléshez, az nem derült ki (sem ott, sem a zene. slagerlistak.hu oldalon, amelyen az összeállítások elérhetők).

Nem érintették a magyar zeneipar legforróbb témáját – amelyből a Lovasi–L. Simonlevélváltás az ágazaton kívülre is hírt vitt –, vagyis azt, hogy a kormány ráteszi a kezét az üres hanghordozók után beszedett zenei jogdíjak egynegyedére: ebből kíván enyhíteni a pénzhiánnyal küzdő Nemzeti Kulturális Alap gondjain. Erről nem kérdezték meg a jelen lévő zenészeket, csak arról, hogy szoktak-e az interneten zenét vásárolni. Állítólag igen, bár a megejtett nyilvános próbavásárlások nem voltak meggyőzőek (azt mondják, egy viszonylag gyakorlott, saját accounttal rendelkező vevő pillanatok alatt el tud költeni egy közmunkás-fizetésnyi összeget még a magyar zeneáruházakban is).

A bemutatón azért is érdemes volt részt venni, hogy a hanglemezkiadók szövetségének emberétől, magától (D.) J. Zsolttól hallhassuk a következő mondatot: „Fogyasszatok zenét az interneten, mert ez a jövő!”

I!

HONLAPOK:
djszovetseg.hu
quart.hu mahasz.hu
zene.slagerlistak.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.