Egy nap

Szilveszterkor forog Magyarország első közösségi dokumentumfilmje, a BÚÉK, amely egyetlen nap alapján ad látleletet az országról. Noha az ötlet pazar, nem egyedi.

Három éve az Oscar-díjas Ridley Scott és Kevin Macdonald készített hasonlót: YouTube-felhasználók segítségével egyetlen nap alatt forgattak egész estés dokumentumfilmet A Life in a Day (Az élet egy napban) címmel. A történelmi jelentőségű filmkísérletet a 2011-es Berlinálén mutatták be.

A BÚÉK fiatal készítői nem törekednek olyan egyetemes eredményre, mint a A Life in a Day. Kálmán Mátyás és Halász Juli Magyarország idei utolsó napjára koncentrál. A „miért pont szilveszter” kérdésre a válasz az, hogy az év utolsó napja mindenkit megmozgató esemény, ami jól láthatóvá teszi a különböző társadalmi csoportok, korosztályok, szubkultúrák sajátosságait. Ez az a pillanat, amikor a régi hagyományok összeolvadnak a fogyasztói társadalom modern rituáléival.

Bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a www.buekfilm.hu-n keresztül december 31-től feltölthesse saját élményeit videó formájában az idei szilveszterről. A nyílt pályázat mellett fiatal filmesek is részt vesznek a produkcióban, egy-egy karaktert követnek majd végig dokumentarista jelleggel 24 órán keresztül.

– Nem bíráljuk el az anyagokat, hanem szerkesztjük őket. Az egész estés film mellett nemlineáris és webes tartalmakban is gondolkozunk, azt szeretnénk, hogy anyag ne vesszen kárba – mondta lapunknak Kálmán Mátyás és Halász Juli. A stáb még szponzorokat keres, de ha ez nem sikerül, barátaiktól és partnereiktől szedik össze azt a minimális technikát, ami a filmhez kell. Jelenleg mindenki ingyen dolgozik a produkcióban. A BÚÉK a tervek szerint 2014 decemberében a két ünnep között debütál majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.