Az ötlettől a vetítésig

Új szabályokat fogadott el és jelentett be csütörtökön az Európai Bizottság a filmek állami támogatásával kapcsolatban. Ezek alapján fogja értékelni a bizottság a filmek és más audiovizuális alkotások támogatására szolgáló tagállami programokat, hogy összeegyeztethetőek-e az uniós szabályokkal.

Jó hír, hogy alapvetően szélesedik a támogatható alkotások, tevékenységek köre, miközben továbbra is a tagállamok határozhatják meg pontosan, számukra mi érték ezek közül, mire akarnak pénzt áldozni.

Ezerháromszáz film születik évente Európában, az Egyesült Államokban viszont körülbelül csak nyolcszáz jelenik meg egy évben – mondta Joaquín Almunia, a bizottság versenyjogért felelős alelnöke csütörtökön, érzékeltetve, az európai kultúra és gazdaság szempontjából jelentős kérdés a filmek támogatása, hiszen az ipar egymillió embert foglalkoztat szerte az öreg kontinensen. Almunia ugyanakkor utalt arra is, a filmipar árérzékeny, mobil iparág, egy-egy gyártó cég könnyen költözik másik országba vagy kontinensre.

Az új uniós szabályok – amelyekhez a tagállamoknak két év alatt kell alkalmazkodniuk – támogathatóvá teszik az audiovizuális tartalmak keletkezésének minden fázisát. Tehát nemcsak maga a gyártás, hanem a forgatókönyvírás, a projektek kidolgozása és az úgynevezett „nehéz audio vizuális munkák” (melyek definiálása a tagállamokra vár) is idetartoznak. Ráadásul ez utóbbiak állami támogatásának nincs felső határa. – Az ötlettől a mozivetítésig szélesítettük a skálát – mondta a spanyol EU-biztos a sajtótájékoztatón.

A támogatás maximális mértéke általánosságban nem változik: az állam továbbra is a teljes gyártási költség feléig járulhat hozzá a filmek elkészítéséhez. Ez alól kivétel az uniós koprodukció, amely 60 százalékos maximális támogatással bírhat. A tagállamoknak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy a támogatásért cserébe elvárják, hogy az összeg meghatározott részét a támogatott filmkészítők az adott országban költsék el. Ez elvileg ellentmond az egységes piac elvének, de a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében mégis fontos lehetőségnek tartja a bizottság.

Brüsszelben azt ígérik, könnyebb lesz a mozik támogatása is: regionális és állami szinten is kidolgozhatnak mozitámogató programokat. Almunia támogatható projektként a mozik digitalizálását említette.

Újságírói kérdésre válaszolva Almunia kifejtette, a videojátékok nem tartoznak a támogatható projektek közé, mert némelyik játék ugyan kulturális értéket képvisel, de szerinte a háborús játékok nem tartoznak ezek közé. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tagállamok dolga definiálni a kulturális termékeket.

A tagállamok évente hatszáz nemzeti, regionális és helyi támogatási program keretében körülbelül 3 milliárd euró támogatást nyújtanak a filmiparnak. – Remélem, az új szabályozás könnyít a filmipar helyzetén – mondta bizakodva a spanyol EU-biztos.

 

 

Jávor Babett Deák Krisztina Aglaja című filmjében
Jávor Babett Deák Krisztina Aglaja című filmjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.