Ridikül

A táskám ugyan ridikülnek csak nagy jóindulattal nevezhető – simán belefér a laptop, s mellé egy kiló kenyér meg egy váltás ruha –, de arra alkalmasnak találtam, hogy tartalmából vonjak párhuzamot, milyen műsor is nagyjából a Ridikül.

Jakupcsek Gabriella vezeti, aki szerencsére itt kevésbé harsány, jópofi és öntelt, mint akkor, amikor nagyon szereti Magyarországot, de hát ez egy beszélgetős műsor, jót tesz neki a visszafogottság. Áprilisban férfiszemmel írtunk róla, most meg jövök én. Minden alkalommal – s ez nem kevés, lévén napi műsorról van szó – három nőt hív meg vendégnek, rendszerint híres embereket, színésznőt, műsorvezetőt, énekest, olykor pszichológust vagy jogvédőt, s egy témát járnak körül.

Ki viseli otthon a nadrágot, nehéz-e az ember gyerekének, ha híresek a szülei, hogyan lehet munkát és családot összepászítani, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Csupa olyan „női téma”, amelyről vasárnap délelőtt a kávéházban egy gesztenyepüré meg egy somlói mellett órákat tudnak beszélni a nők, miközben a férjük-barátjuk-élettársuk-szeretőjük valahol épp a világot váltja meg.

Mert a férfi még a vajas kenyeret is felelősségteljesen keni, a nő meg egy nemzetközi projekt élén is csak a „szebbik nemet” képviseli. Vagy kivétel, amely erősíti a szabályt. De osztották már két típusra a hölgyeket ebben a műsorban is.

A csinos, de azért okos, izgalmas, jókat lehet vele beszélgetni, a férfinak az ilyen asszony egyszerre áldás és átok, ellentétben a másik csoporttal, amelyiket csak a fodrász meg a smink érdekli, beszélgetni se tud másról, viszont így legalább „nincs vele gond”. Az adásba mindig meghívnak egy férfi vendéget is, nyilván, hogy az előtte fél órát csacsogó nők végre megkomolyodjanak, és igyák az alfahím szavait.

Vagy – s bizonyára ez a hivatalos szerkesztői szándék – hogy egy másik nézőpontból is megvilágítódjon az adott téma. Ez pedig bármi lehet, a paletta olyan színes, akár egy női táska tartalma – olvassuk a beharangozóban. Hát lássuk az enyémet! Egy gyerekrajz, virágos mezőn vonat szalad. Két új mosogatószivacs. Egy alma. Telefontöltő, a zsinórja természetesen szanaszét, nem pedig akkurátusan összecsomagolva.

Egy masszív bevásárlótáska tenyérnyire összehajtogatva. Papír zsebkendő új, papír zsebkendő használt. Pénztárca. Legalább tizenöt toll, abból öt biztosan nem fog. Csomag vaníliás cukor. Sárgadinnye-illatú szolid szőlőzsír. Egy vadgesztenye. Szemüveg. Forgalmi engedély. Koponya alakú piros fülbevaló egy esedékes Halloween-partira. Gumilabda. Üveggolyó. Vásárlói kuponok. Brüsszeli metrójegy. Karácsonyi csomagolódísz. Használt gomb elem. Kék fejű szög.

Mindebből persze, azonkívül, hogy rendetlenek-e a nők, számos más témát is körbe lehetne járni. Okos vendégekkel, a felszíntől mélyebbre ásó vitákkal, kicsit fésületlenebbül, mint ez a mostani, nagyon jól fésült. Továbbra is vigyázva arra, hogy a műsor ne legyen egy cseppet sem „ridicule”. Azaz nevetséges.

Jakupcsek Gabriella
Jakupcsek Gabriella
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.